Italia ameninţă că returnează imigranţi în Libia

Ameninţarea are loc pe fondul unui impas cu Malta privind soarta a 177 de imigranţi salvaţi de Italia în apele malteze. Returnarea imigranţilor către o Libie “nesigură” ar putea prezenta unele probleme legale pentru Roma.
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.08.2018

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a ameninţat în weekend că va returna în Libia 177 de imigranţi care au rămas blocaţi timp de câteva zile pe o ambarcaţiune a pazei de coastă a Italiei, pe fondul unui impas continuu cu Malta cu privire la soarta lor.

Salvini a cerut Uniunii Europene să intervină după ce Malta a refuzat să permită navei Diciotti să andocheze în porturile sale, potrivit Deutsche Welle.

“Fie Europa decide să ofere în mod serios Italiei un ajutor mai concret, începând cu, de exemplu, cei aproximativ 180 de imigranţi aflaţi la borul navei Diciotti, sau vom fi forţaţi să facem ceva ce va pune capăt în mod definitiv afacerii traficanţilor de persoane. Aceasta înseamnă că oamenii salvaţi în mare vor fi returnaţi în Libia”, a susţinut Salvini într-o declaraţie.

Diciotti, care lucrează în cadrul unei operaţiuni de salvare a Frontex în Mediterană, a fost blocată în largul coastei insulei italiene Lampedusa, după ce a salvat respectivii imigranţi în 16 august.

Italia a cerut Maltei să primească noii imigranţi, susţinând că aceştia au fost salvaţi în apele malteze. Însă Malta a refuzat, susţinând că ambarcaţiunea cu imigranţi nu a avut probleme şi că imigranţii au refuzat ajutorul autorităţilor malteze, preferând să îşi continue drumul spre Italia.

Omologul maltez al lui Salvini, Michael Farrugia, a postat duminică un mesaj pe Twitter, acuzând Italia că salvează imigranţi în apele malteze “doar pentru a-i împiedica să ajungă în apele italiene”.

Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a afirmat că poziţia Maltei “merită să fie sancţionată” şi a cerut ţărilor UE să îşi deschidă porturile.

Este cea de-a doua dispută între Italia şi Malta în interval de o lună. Anterior, cele două guverne au fost implicate într-un incident privind un număr de peste 450 de imigranţi salvaţi dintr-o ambarcaţiune de pescuit. Imigranţii respectivi au fost urcaţi la bordul a două nave ale agenţiei UE pentru protejarea frontierelor, şi în cele din urmă li s-a permis să andocheze în Italia, după ce cinci ţări europene au fost de acord să accepte fiecare câte 50 de imigranţi.

Returnarea imigranţilor într-o Libie nesigură ar putea prezenta unele probleme legale pentru Roma.

Dreptul internaţional susţine că imigranţii salvaţi în apele internaţionale nu pot fi returnaţi într-un loc unde vieţile acestora se află în pericol. Libia este clasificată ca fiind nesigură de către ONU şi Uniunea Europeană.

Agenţia ONU pentru refugiaţi analizează posibile încălcări ale dreptului internaţional de către o navă comercială sub pavilion italian, care a salvat peste 100 de imigranţi şi i-a returnat Libiei în luna iulie.

Roma a fost învinuită în 2012 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că a folosit propriile nave pentru a returna imigranţi în Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor