Salvini vrea să blocheze navele străine cu imigranţi să andocheze în porturile Italiei
alte articole
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a promis duminică faptul că va opri navele străine care au salvat imigranţi în Mediterana să andocheze în porturile italiene, extinzând o interdicţie aplicată iniţial doar asupra navelor operate de ONG-uri.
Navele străine care participă în misiunile de căutare şi salvare susţinute de UE şi NATO transferă pe uscat mulţi imigranţi în porturile italiene. Duminică, nava Samuel Beckett a Marinei Irlandeze a ajuns în Sicilia cu 106 imigranţi la bord, potrivit Deutsche Welle.
Anunţând decizia sa pe reţelele de socializare, Salvini a precizat că îşi va informa omologii din celelalte state UE în legătură cu interdicţia la următoarea întâlnire a blocului, care va avea loc în Austria.
“Din păcate, guvernele italiene din ultimii 5 ani au semnat acorduri (în schimbul a ce?) astfel încât toate acele nave să debarce imigranţi în Italia”, a scris Salvini. “Cu guvernul nostru, situaţia s-a schimbat şi se va schimba”.
Salvini nu a menţionat în mod special nicio misiune UE sau NATO, însă ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a scris pe Twitter că este vizată Operaţiunea Sofia a Uniunii Europene.
“Noi respectăm regulile, dar acum ele vor fi schimbate. Imigraţia nu poate fi doar o problemă italiană, altfel UE este expusă pericolului”, a scris Toninelli.
Salvini conduce Partidul Liga, care este anti-imigraţie şi care se află din 1 iunie într-o coaliţie de guvernare cu Mişcarea populistă Cinci Stele. Pentru a reduce în mod drastic numărul imigranţilor sosiţi în Italia, Salvini a oprit deja ambarcaţiunile operate de ONG-uri care caută şi salvează imigranţi din Mediterană să andocheze în porturile ţării.
Această decizie a forţat nava franceză Aquarius să ajungă în Spania, iar nava germană Lifeline să andocheze în Malta, după ce ambele nave au petrecut câteva zile în derivă în largul mării în luna iunie.
Numărul de imigranţi sosiţi în Italia a scăzut cu 80% în 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind raportate doar 16.600 de sosiri de la începutul acestui an.
Ţările mediteraneene precum Italia şi Grecia au suportat în ultimii ani povara refugiaţilor şi solicitanţilor de azil în Europa. Majoritatea solicitanţilor de azil sosiţi în Italia urmăreau să îşi continue drumul spre nordul Europei. Dar introducerea unor centre de procesare susţinute de UE cu scopul de a se asigura că imigranţii sunt identificaţi la primul punct de intrare în Europa, împreună cu implementarea unor controale la frontieră mai stricte de către Franţa, Austria şi Elveţia au creat bariere pe această rută intens folosită.
Astfel, aproximativ 160.000 de imigranţi, care mai degrabă ar pleca din Italia, au rămas blocaţi în această ţară.