Istoria în paragină: Casa Memorială Ion Mihalache
alte articole
Casa Memorială Ion Mihalache din Dobreşti-Argeş, este scoasă la vânzare de către actualii proprietari, care au postat pe site-urile imobiliare anunţuri deloc atrăgătoare din dorinţa de a accentua dezinteresul autorităţilor locale pentru proprietatea de circa 3.000 de metri pătraţi. Construită în anul 1880, casa (alcătuită din două imobile) a fost confiscată de comunişti în 1947, după condamnarea politicianului la temniţă grea pe viaţă şi confiscarea totală a averii. Inclusă pe lista monumentelor istorice din România, dar şi pe cea a obiectivelor turistice, Casa Memorială a fondatorului şi preşedintelui Partidului Ţărănist, marele om politic şi de stat care a fost Ion Mihalache, este evaluată acum la 50.000 de euro, o sumă surprinzător de mică dată fiind atât suprafaţa proprietăţii (circa 3.000 mp), cât şi valoarea istorică a ansamblului. Mai mult, moştenitorii fostului fruntaş ţărănist dau asigurări că Ministerul Culturii nu-şi va exercita, în următorii trei ani, dreptul de preempţiune.
Pe site-urile de imobiliare apare şi o descriere amănunţită a imobilului, însă departe de a fi atractiv pentru eventualii cumpărători, anunţul sună destul de sarcastic, mai degrabă a palmă dată pe obrazul istoriei. „Casele au fost construite: una în 1880 - de socrii lui Ion Mihalache şi alta în 1920 de Ion Mihalache. Prima este o construcţie din vârghii (lemne îmbinate, tencuite), are 10 camere din care 4 cu folosinţă actuală de cabinet medical. Acoperişul este din tablă. Se sprijină pe grinzi de lemn, puse pe structură de cărămidă. A doua construcţie este din cărămidă pe temelie de beton cu un etaj construit din vârghii. Ambele construcţii sunt într-un stadiu avansat de degradare, datorită «îngrijirii» deosebite acordată de primăria comunei. Aici, se zice ca ar fi şi Casa Memorială Ion Mihalache, desigur ca o glumă proastă deoarece, în afară de mizeria lăsată de nişte muncitori, nu există nimic. Curtea are 3.000 mp (în acte), este împrejmuită cu gard din cărămidă şi lemn, cu porţi sculptate stradal şi cu gard de sârmă în rest. Curtea are alee betonată, scări de acces spre cerdacul primei case, iar terenul, în pantă, este terasat. Apa curentă la poartă, curent electric, zonă izolată, liniştită, drum asfaltat. Construcţia a beneficiat şi de WC şi baie cu apă curentă, canalizarea spre fosă fiind înfundată.”
Conform ziariştilor de la publicaţia locală “Jurnal de Argeş”, care au scris despre acest caz, casa care a aparţinut omului politic Ion Mihalache a fost restituită în baza Legii 10/2001, modificată prin Legea 247/2005, iar cei care au câştigat-o în instanţă, moştenitorii surorii Vasilicăi Neaţă, descendentă a familiei fostului prim-ministru al României, au încercat mult timp să vândă drepturile litigioase, însă fără succes. Surprinzător, în ultimele zile ale mandatului său de primar, pe 3 martie 2012, fostul edil Traian Baicu i-a repus în drepturi pe moştenitori, pentru ca punerea efectivă în posesie către actualii proprietari, respectiv Pahonţu Nicolae Constantin, Ilencea Dan Gheorghe, Stănescu Elena, Marina Dumitru şi Marina Bogdan, să aibă loc pe 16 iulie!
Nimeni nu o vrea
Aici, se zice ca ar fi şi Casa Memorială Ion Mihalache, desigur ca o glumă proastă deoarece, în afară de mizeria lăsată de nişte muncitori, nu există nimic.
Proprietarii nu pot vinde timp de trei ani de la data punerii în posesie, deci până pe 16 iulie 2015, dat fiind faptul că vorbim de un monument istoric, iar în această perioadă statul ar putea să-şi exercite dreptul de preempţiune. Numai că autorităţile locale din Dobreşti nu au niciun gând în acest sens, aruncând responsabilitatea în curtea Direcţiei pentru Cultură Argeş. „Noi am putea să cumpărăm, dar nu avem bani, Primăria Dobreşti nu are buget pentru aşa ceva. De ce nu cumpără Direcţia pentru Cultură?”, se întreabă actualul primar, Ionuţ Georgescu. În ceea ce priveşte poziţia Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Argeş, ziariştii de la “Jurnal de Argeş” au stat de vorbă cu directorul executiv Cristian Cocea, care a spus din primul moment că instituţia pe care o reprezintă nu dispune de fondurile necesare răscumpărării Casei Memoriale Ion Mihalache. Motiv pentru care a “pasat” responsabilitatea mai “sus”, urmând să anunţe Consiliul Judeţean Argeş pentru a vedea dacă administraţia judeţeană este interesată de achiziţionarea casei fruntaşului ţărănist în scopul redării acesteia circuitului turistic.