Regele Mihai a depus o coroană de flori la statuia lui Carol I

Regele Mihai I de România
Regele Mihai I de România (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Regele Mihai a depus joi o coroană de flori albe la statuia fostului monarh Carol I aflată pe Calea Victoriei, în faţa Palatului Regal.

 

Regele Mihai a venit însoţit de principesa Margareta şi de principele Radu Duda.

Cei trei au fost întâmpinaţi cu urale de aproximativ 150 de simpatizanţi ai monarhiei şi membri PNŢCD, care au scandat "Regele şi Patria", "Regele Mihai", "Monarhia salvează România", "Majestate, vă aşteptăm la Palatul Cotroceni".

La acţiune au fost prezenţi şi soldaţi ai Regimentului de gardă.

Acest eveniment se înscrie în cadrul manifestărilor organizate şi în acest an cu ocazia zilei de 10 mai.

În faţa Palatului Elisabeta s-a dat joi dimineaţa startul "Maratonului Regal 2012", eveniment sportiv organizat de Asociaţia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României, în aceeaşi zi fiind programată ceremonia de premiere a câştigătorilor competiţiei.

Seara, la Palatul Elisabeta, va avea loc evenimentul anual "Garden Party", la care au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România.

Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I devine Domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa, iar la 10 mai 1881 România devenea Regat.