Noi detalii bizare privind evacuarea Căştilor Albe din Siria cu ajutorul Israelului
alte articole
De la operaţiunea desfăşurată de Israel şi ONU în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru evacuarea cu succes a membrilor Căştilor Albe şi familiilor lor din sud-vestul Siriei la cererea SUA şi a unor guverne europene, au ieşit la iveală noi detalii şi imagini, potrivit unei analize realizate de Zero Hedge.
În primul rând, ceea ce iese în evidenţă şi a fost slab raportat în mass media internaţională este faptul că, în dimineaţa de duminică, grupuri înarmate au dat foc punctului de trecere Quneitra, pe partea siriană a graniţei cu Israelul, la scurt timp după ce Căştile Albe au trecut prin zona respectivă în Israel.
Pasajul a servit ca unic punct de trecere între Siria şi porţiunea ocupată de Israel în regiunea Înălţimile Golan şi a fost administrat anterior de o forţă de observare a ONU (UNDOF). Pasajul de trecere este de aproape 2 km între părţile siriană şi israeliană.
Site-ul de ştiri Al Masdar a precizat luni că punctul de trecere a fost folosit de militanţii Nusra (numiţi de asemenea şi Jabhat Fatah al-Sham sau Al-Qaeda siriană) pentru a stoca arme, muniţii şi diverse provizii furnizate de armata israeliană, sugerând că distrugerea punctului de către luptătorii Al-Qaeda şi FSA (Free Syrian Army) ar putea fi o încercare de a ascunde faptul că au primit ajutor de la israelieni.
În weekendul trecut, în timp ce forţa de apărare israeliană (IDF) s-a folosit de întunericul nopţii pentru a desfăşura operaţiunea de evacuare a Căştilor Albe – care s-a soldat cu scoaterea a 422 de persoane din Siria, deşi declaraţiile iniţiale iordaniene şi israeliene au indicat 800 de persoane – un convoi separat de autobuze a fost pregătit simultan pentru a transporta în Idlib militanţii care s-au predat în timpul luptelor dure din regiune cu armata siriană.
Transferul în Idlib a făcut parte dintr-un acord de încetare a focului raportat anterior, care a fost intermediat de ofiţeri ruşi, potrivit Reuters.
Israelul a publicat imagini editate profesional cu transferul pe timp de noapte al Căştilor Albe şi ale familiilor acestora în Israel. De asemenea, IDF a numit operaţiunea “un gest umanitar excepţional”.
Marea Britanie, Germania şi Canada au confirmat că vor primi membri ai Căştilor Albe şi ai familiilor lor, iar ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că Germania va emite permise de reşedinţă pentru 8 membri ai Căştilor, permiţându-le să ocolească etapa cererilor de azil.
Măsura a fost criticată intens de liderii sirian şi rus, precum şi de unii jurnalişti occidentali care au documentat de mult timp asocierea Căştilor Albe cu Frontul Nusra, care este desemnat drept grup de terorişti în SUA şi pe plan internaţional.
Unii s-au întrebat cine sunt de fapt relocalizaţii şi care sunt legăturile lor cu grupurile extremiste.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a postat o declaraţie pe Twitter după operaţiunea din weekend a IDF de evacuare a Căştilor Albe, afirmând: “În urmă cu câteva zile, preşedintele [american Donald] Trump m-a contactat, după cum au făcut-o şi premierul canadian [Justin] Trudeau şi alţii şi au cerut să ajutăm la evacuarea a sute de Căşti Albe din Siria”, potrivit site-ului Zero Hedge.
Căştile Albe au fost filmate de multe ori cu arme în mână şi alături de terorişti cunoscuţi ai Al-Qaeda şi chiar asistând Al-Qaeda să desfăşoare execuţii pe teren – acesta este un grup care s-a descris în mod constant ca fiind o organizaţie siriană de prim ajutor.
În timp ce atât diverse guverne occidentale cât şi conducerea Căştilor Albe au susţinut că grupul nu este decât un ONG devotat salvării sirienilor prinşi în mijlocul războiului, totuşi, potrivit Zero Hedge, grupul este departe de a fi un ONG “neutru”. Încă de la înfiinţare, grupul a fost finanţat de guverne occidentale care au urmărit în mod simultan înlăturarea preşedintelui Assad, operând doar în teritoriul ocupat de rebelii anti-Assad, inclusiv în Idlib, care este controlat de Al-Qaeda.
Într-o declaraţie oficială publicată luni pe conturile sale de socializare oficiale, grupul Căştile Albe a afirmat că 3.750 de membri încă se află în Siria.