Rusia atacă Idlib şi acuză SUA că foloseşte bombe cu fosfor alb
alte articole
Armata rusă a declarat duminică faptul că SUA a desfăşurat bombardamente asupra unor obiective militare din zonele civile din provincia siriană Deir el-Zour folosind fosfor alb, conform agenţiilor de ştiri TASS şi RIA.
“Două avioane de luptă americane F-15 au desfăşurat bombardamente în 8 septembrie în zona Hajin, regiunea Deir el-Zour, folosind muniţie incendiară cu fosfor”, a susţinut generalul rus Vladimir Savtcenko într-o declaraţie, potrivit Deutsche Welle.
“Aceste atacuri au provocat incendii puternice. Clarificăm informaţiile cu privire la potenţiali morţi şi răniţi”, a adăugat el.
Grupul jihadist Statul Islamic încă mai controlează o mică zonă din Deir el-Zour.
Convenţiile de la Geneva interzic utilizarea bombelor cu fosfor alb împotriva civililor şi a obiectivelor militare legitime din zonele în care populaţia este majoritar civilă.
Rusia, care oferă asistenţă militară aliatului său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, în lupta împotriva rebelilor şi jihadiştilor, a fost acuzată la rândul său în luna martie de către Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, că a utilizat bombe incendiare într-o ofensivă împotriva fortăreţei rebele din Ghouta de Est, situată în apropierea capitalei siriene Damasc.
Moscova a descris acuzaţiile OSDO, care monitorizează conflictul din Siria printr-o reţea de activişti pe teritoriul ţării, ca fiind o “minciună neruşinată”.
Idlib sub atac
Acuzaţiile ruşilor la adresa Washingtonului au fost făcute în timp ce regimul sirian şi avioanele ruseşti au lansat duminică în guvernatoratul Idlib o serie de atacuri aeriene, pentru cea de-a doua zi consecutiv, asupra ultimei fortăreţe controlate de rebeli în Siria.
Rezidenţii şi echipele de salvare au afirmat că elicopterele armatei siriene au lansat butoaie explozive asupra unor sate situate la sud de oraşul Idlib, ucigând cel puţin 2 copii. În acelaşi timp, avioanele de luptă ruseşti au lansat raiduri aeriene asupra poziţiilor rebele în provincia învecinată Hama.
Armata siriană neagă acuzaţia privind utilizarea de butoaie explozive, care în mod normal conţin explozibili puternici şi şrapnel, însă investigatorii ONU aparent au descoperit dovezi care să confirme acuzaţia.
Campania de bombardare din Idlib a fost reluată sâmbătă după ce un summit între liderii turc, iranian şi rus a eşuat să producă un acord privind încetarea focului pentru a se evita un asalt militar.
Turcia şi Occidentul au avertizat în privinţa unei potenţiale catastrofe umanitare în cazul în care o ofensivă aeriană majoră, susţinută de Rusia, va fi lansată asupra Idlib şi a regiunilor învecinate, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni, mulţi dintre ei refugiindu-se în Idlib din calea luptelor din alte zone ale ţării. ONU a avertizat că o astfel de campanie ar putea alunga până la 800.000 de oameni din casele lor.
Războiul civil sirian, izbucnit în 2011, a provocat moartea a peste 400.000 de oameni şi a forţat strămutarea altor câteva milioane.