Israelul nu va trimite avioane F-15 pentru un exerciţiu militar american. Iranul, avertizat să facă un pas înapoi

Avion de luptă israelian. (Jack Guez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2018

Israelul aparent a anulat trimiterea unor avioane de luptă la un exerciţiu militar comun cu SUA, pe fondul temerilor legate de comasarea forţelor iraniene în zona de frontieră în Siria.

Mass media israeliană a asociat decizia Tel Aviv-ului de a nu trimite avioane de luptă F15 pentru exerciţiul militar din Alaska cu temerile legate de un posibil atac iranian, care ar putea implica o dronă înarmată. Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene a confirmat pentru NBC News că “participarea avioanelor de luptă la exerciţiu a fost ajustată”.

Ministrul israelian al Educaţiei, Naftali Bennett, a promis marţi seara - după ce anterior o serie de oficiali seniori israelieni au făcut acest lucru - că ţara va răspunde ameninţărilor Iranului sau a altora.

“Caracatiţa iraniană încearcă să ne ştranguleze şi să ne distrugă spiritul. Israelul este mai puternic decât cei care sunt împotriva noastră. Le spun liderilor Iranului, Siriei, ai Hamas şi Hezbollah – nu ne provocaţi”, a afirmat el la un eveniment organizat în Ierusalim pentru a onora soldaţii ucişi.

Bennett este un membru important şi agresiv al coaliţiei de guvernare a premierului israelian Benjamin Netanyahu.

La rândul său, Netanyahu a avertizat Iranul săptămâna trecută să nu testeze fermitatea ţării sale, afirmând: “Politica noastră poate fi rezumată în trei cuvinte: agresiune împotriva agresiunii”.

Israelul a devenit tot mai alarmat cu privire la influenţa avută în special în Siria de către Iran şi grupul libanez Hezbollah, care este susţinut de Teheran.

Israelul a desfăşurat peste 100 de lovituri în interiorul Siriei începând cu 2012 – în principal vizând presupuse convoaie de arme destinate grupului Hezbollah. Se presupune că Tel Aviv-ul a bombardat o bază aeriană siriană în 9 aprilie, mass media iraniană de stat precizând că atacul a provocat moartea a şapte soldaţi iranieni.

Iranul, care neagă faptul că îşi creează baze permanente în Siria, a răspuns, deşi într-o retorică mai puţin aprinsă.

“Agresiunea israeliană împotriva sirienilor şi a musulmanilor din regiune este continuă”, a declarat luni Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, adăugând că ţara sa va răspunde “mai devreme sau mai târziu”.

Secretarul general al Hezbollah, generalul Naim Qassem, a afirmat marţi într-un interviu la reţeaua de televiziune pan-arabă Al-Mayadeen că Iranul va răspunde probabil cu forţa la atacul din Siria.

“Trebuie să ne aşteptăm la ceva din partea Iranului. Hezbollah şi Iranul nu vor permite Israelului să le limiteze mişcarea în Siria”, a afirmat Qassem.

Oficiali militari israelieni au declarat că o dronă iraniană care a trecut graniţa ţării în luna februarie – declanşând un raid aerian israelian în Siria care a rezultat în doborârea unuia dintre avioanele de luptă ale Israelului – a fost “înarmată cu explozibili şi a avut misiunea de a ataca Israelul”. Totuşi, oficialii respectivi nu au furnizat dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Amplificarea tensiunilor are loc în condiţiile în care preşedintele sirian Bashar al-Assad, cu ajutorul forţelor iraniene şi a suportului aerian rusesc, a înregistrat victorii în faţa grupurilor rebele şi jihadiste care urmăresc înlăturarea sa de la putere. Acest lucru a permis Iranului şi Hezbollah să se apropie şi mai mult de graniţa cu Israelul.

Dar, în ciuda retoricii, unii experţi consideră că nici Iranul şi nici Israelul nu caută un conflict deschis.

“Este vorba doar de ameninţări” din partea Iranului, a afirmat Holly Dagres, analist pentru Orientul Mijlociu, care lucrează la newsletter-ul The Iranist.

Iranul nu are arme nucleare pentru a contracara arsenalul nuclear al Israelului, despre care se presupune că există, deşi acest lucru nu a fost recunoscut niciodată de guvernul din Tel Aviv, a precizat ea, adăugând totuşi că Teheranul dispune de rachete balistice.

“Când te uiţi la situaţie din acest punct de vedere, este vorba de cuvinte goale”, a precizat Dagres.

Iranul a încheiat în 2015 un controversat acord nuclear cu marile puteri, pe baza căruia Teheranul a acceptat să îşi restricţioneze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice internaţionale. Preşedintele american Donald Trump se opune acordului şi mulţi se aşteaptă să nu îl recertifice în 12 mai.

Yossi Kuperwasser, fost director de cercetare în divizia de spionaj militar a Forţelor de Apărare Israeliene, a afirmat că Israelul ar putea folosi ajutorul internaţional pentru a ţine în frâu Iranul.

“Este păcat că întreaga lume nu face mai mult pentru a se asigura că Iranul nu transformă Siria într-o ţară aflată sub controlul lor direct”, a menţionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor