SUA deschide o nouă bază militară într-o fostă fortăreaţă a Statului Islamic

Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.04.2018

În pofida anunţului insistent al Washingtonului că intenţionează să îşi retragă soldaţii din Siria (la un moment dat, posibil în viitorul îndepărtat), mass media locală a susţinut că SUA a creat o nouă bază militară în estul regiunii Deir ez-Zor, la mică distanţă de ultima fortăreaţă majoră deţinută de Statul Islamic în ţara arabă, care a fost distrusă în noiembrie 2017 de armata siriană la scurt timp după ce aceasta a declarat victoria împotriva jihadiştilor. Regiunea este cunoscută, de asemenea, ca fiind bogată în petrol.

Potrivit unor rapoarte, noua bază este localizată în câmpul petrolier al-Tanak, care este controlat de forţele kurde. Din noul lor avanpost, personalul american a transportat noi provizii pe front din oraşul Khasham, situat în sud-estul regiunii Deir ez-Zor, către oraşul Hosseinieh, situat la nord-est de Deir ez-Zor.

Ca răspuns la afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit cărora omologul său american Donald Trump i-a promis că SUA va rămâne în Siria în viitorul apropiat, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a insistat că nimic nu s-a schimbat.

“Misiunea SUA nu s-a schimbat – preşedintele a fost clar în privinţa faptului că doreşte ca forţele americane să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. Suntem hotărâţi să distrugem în întregime ISIS şi să creăm condiţii pentru prevenirea revenirii acestuia. În plus, ne aşteptăm ca aliaţii şi partenerii noştri regionali să îşi asume o răspundere mai mare atât militară, cât şi financiară pentru a asigura securitatea regiunii”, a afirmat Sanders. ISIS este un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Ştirile privind noua bază americană au apărut după atacul lansat sâmbătă de forţele americano-franco-britanice împotriva Siriei. Potrivit Ministerului rus al Apărării, majoritatea celor peste 100 de rachete lansate asupra Siriei nu şi-au atins ţinta, deşi Pentagonul a susţinut că rachetele au distrus trei unităţi care au făcut parte din programul de arme chimice al regimului sirian.

Agresiunea a fost lansată ca răspuns la un presupus atac chimic care a avut loc recent în oraşul sirian Douma, pentru care a fost învinuit preşedintele Bashar al-Assad, deşi SUA şi aliaţii săi nu au prezentat dovezi clare în acest sens. Atât Assad, cât şi Kremlinul au negat implicarea guvernului din Damasc în acel incident.

Rusia a afirmat că deţine dovezi “incontestabile” că presupusul atac chimic a fost înscenat (lucru care a fost confirmat şi de renumitul jurnalist de război Robert Fisk).

Mai mult, Rusia susţine că a descoperit dovezi că unele grupuri rebele din Siria au în posesia lor arme chimice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor