Israelul lovit de rachete din Liban după uciderea unui lider Hezbollah

Câteva rachete au fost lansate din Liban asupra Israelului după ce unul dintre liderii grupării Hezbollah a fost ucis în cadrul unui atac aerian israelian în Siria.
Clădirea distrusă în care a fost omorât Samir Kantar, un lider al organizaţiei Hezbollah, 20 decembrie 2015. (LOUAI BESHARA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.12.2015

Presa libaneză a citat surse ale securităţii afirmând că cel puţin două rachete au fost lansate, în timp ce ziarele israeliene au susţinut că până la patru rachete au explodat în nordul Israelului.

Nu au fost raportate victime sau pagube deoarece rachetele au explodat în zone deschise în apropiere de Nahariya, iar una aparent a aterizat în mare. Reprezentanţii Forţelor de Apărare Israeliene au scris pe Twitter: “Cu puţin timp în urmă, sirenele au răsunat în nordul Israelului. Raportul iniţial sugerează că 3 rachete au lovit nordul Israelului. Forţele cercetează zona”.

Surse ale securităţii libaneze au declarat pentru AFP că două rachete Katiuşa de producţie sovietică au fost lansate dintr-o zonă situată la sud de oraşul Tir. La scurt timp după aceea, mass media libaneză a raportat o activitate aeriană isralienă amplificată lângă graniţă, cu posibile lovituri aeriene şi victime.

Între timp, bubuituri puternice au fost de asemenea raportate în Gaza, în mijlocul unor sugestii că s-ar putea ca acestea să fi fost cauzate de avioanele de luptă israeliene care au depăşit bariera sunetului, conform International Business Times.

Grupul Hezbollah a declarat în 19 decembrie că, în cadrul unui atac pe timp de noapte în suburbia Jaramana din Damasc, au fost ucise 9 persoane, una dintre ele fiind un lider al organizaţiei. Hezbollah a susţinut că atacul a fost desfăşurat de două avioane de luptă israeliene, care au lansat 4 rachete de rază lungă după ce au pătruns în spaţiul aerian sirian.

Agenţia de ştiri de stat siriană SANA a descris incidentul ca un “atac terorist şi ostil cu rachete asupra unei clădiri rezidenţiale”. Luptătorii Hezbollah susţin în mod activ regimul lui Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

Samir Kantar a devenit cunoscut sub numele “Decanul Prizonierilor Libanezi” după ce a petrecut aproape 30 de ani într-o închisoare israeliană pentru un atac în care au fost ucise trei persoane în 1979, inclusiv o fetiţă. În cadrul acelui incident, Kantar aparent s-a infiltrat în Israel, în oraşul de coastă Nahariya, împreună cu alţi trei militanţi şi au ucis un poliţist, un alt bărbat şi fiica acestuia în vârstă de doar 4 ani.

În vârstă de 53 de ani, Kantar a fost eliberat în 2008 în schimbul trupurilor a doi soldaţi israelieni. La acea vreme el devenise deja unul dintre cei mai veterani prizonieri libanezi din Israel şi a fost primit ca un erou la întoarcerea în Liban.

Tel Aviv nu a confirmat imediat că forţele sale au fost în spatele atacului aerian care l-a ucis pe Kantar. Totuşi, ministrul de cabinet Yuval Steinitz a susţinut că nu au fost vărsate lacrimi pentru militant. “Dacă s-a întâmplat ceva cu el atunci cred că niciunei persoane civilizate nu ar trebui să îi pară rău. Dar, am aflat despre moartea sa din rapoartele media internaţionale şi nu pot face nicio referire directă la acest incident”, a declarat el pentru Associated Press.

Hezbollah a promis că va răspunde. Ali Amar, membru al Parlamentului libanez din partea grupului militar şiit, a declarat: “Hezbollah nu va accepta moartea martirului Kuntar fără a nu se plăti niciun un preţ. Subiectul unui răspuns se află în mâinile comandanţilor importanţi şi ei vor determina modul, locul şi momentul în care îi vor pedepsi pe ucigaşi – inamicul israelian”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor