Israelul ia în considerare închiderea biroului Al Jazeera din Ierusalim

Un nou raport susţine că premierul israelian ia în considerare închiderea biroului din Ierusalimul de Est al reţelei media Al Jazeera, care îşi are sediul în Qatar, în condiţiile în care tensiunile diplomatice se amplifică între Doha şi un grup de state regionale condus de saudiţi.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)
Andrei Popescu
14.06.2017

Publicaţia israeliană Yedioth Ahronoth a precizat marţi că premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit luni cu membri ai Ministerului de Externe, ai Ministerului pentru Probleme Militare şi cu membri ai altor instituţii pentru a discuta despre paşii preliminari pentru închiderea biroului Al Jazeera din Ierusalim.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt au blocat deja mai multe organizaţii media din Qatar, inclusiv Al Jazeera. Cele patru state au suspendat relaţiile diplomatice şi de transport cu Doha în 5 iunie, acuzând Qatarul că destabilizează regiunea prin spriinul pe care îl acordă terorismului, acuzaţie respinsă de guvernul ţării.

Ministrul israelian pentru Probleme Militare, Avigdor Lieberman, a comparat, luni, Al Jazeera cu aparatele propagandistice din perioadele nazistă şi sovietică.

“Interesele unor state arabe se suprapun cu interesele israelienilor, inclusiv problema legată de Al Jazeera”, a afirmat el. “Al Jazeera nu este mass media... Este o maşină de incitare. Este propagandă curată, de cea mai gravă diversitate, în stilul Germaniei Naziste sau a Rusiei Sovietice”.

În plus, Lieberman a acuzat Al Jazeera că susţine Iranul, precizând: “Am urmărit Al Jazeera timp de mulţi ani. Nu veţi vedea niciun singur articol împotriva Iranului”.

Potenţiala închiderea a biroului Al Jazeera din Ierusalim şi remarcile fără precedent ale lui Lieberman ar putea indica o apropiere între regimurile israelian şi saudit. Au existat deja semne că legăturile dintre Israel şi anumite regimuri arabe s-au extins pe ascuns în ultimii ani.

Netanyahu, precum şi alţi oficiali israelieni, au discutat despre dezvoltarea relaţiilor Israelului cu anumite ţări arabe. Moshe Ya’alon, fost ministru pentru Probleme Militare, a evidenţiat în februarie 2016 canalele de discuţii deschise între regimul ţării sale şi unele state arabe.

Iar în ianuarie 2016, premierul israelian a declarat într-un interviu la CNN că Arabia Saudită vede acum Tel Aviv-ul “mai degrabă ca un aliat şi nu ca un inamic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor