Iranul permite Qatarului să îi folosească porturile sudice

Iranul s-a oferit să permită Qatarului să îi folosească porturile sudice pentru a-şi desfăşura activităţile vitale de import, după ce vecinii săi arabi l-au izolat.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

El a fost citat de ziarul Financial Times afirmând că Teheranul a oferit guvernului din Doha să folosească trei dintre porturile sale din Golful Persic. Al-Thani a precizat că acest lucru va permite Qatarului să importe toate produsele de care are nevoie.

Mai mult, al-Thani şi-a exprimat regretul pentru blocada impusă Qatarului de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain ca o “pedeapsă colectivă”.

“Am fost izolaţi deoarece avem succes şi progresăm. Suntem o platformă pentru pace şi nu terorism”, a declarat el reporterilor, citat de Financial Times.

Qatarul importă aproape toate produsele sale, dar al-Thani a declarat că doar 16% dintre stocurile de alimente ajung în Qatar prin ţările care au impus actuala blocadă.

“Este un lucru ce poate fi schimbat şi aceasta s-a întâmplat într-o singură zi. Cetăţenii din Qatar pot trăi la acelaşi standard şi de acum înainte”, a adăugat al-Thani.