Arabia Saudită şi aliaţii săi publică o “listă cu terorişti” aparent susţinuţi de Qatar

Un grup de ţări arabe care au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul în această săptămână a publicat o listă de persoane despre care susţine că au legături cu terorismul. Qatar a promis că nu va ceda presiunilor crescânde.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Bahrain au publicat vineri o listă cu 59 de persoane şi 12 entităţi despre care cele patru state susţin că îşi au baza în Qatar şi/sau sunt finanţaţi de Qatar şi au legături cu terorismul.

“Lista teroriştilor” include 18 cetăţeni din Qatar, Egipt, Kuweit, Bahrain şi Libia. Liderul spiritual al Frăţiei Musulmane, Yousef al-Qaradwi se află de asemenea printre ei. Organizaţiile de caritate Qatar Charity şi Eid Charity, care sunt finanţate de Qatar, se numără printre entităţile incluse în listă.

Într-o declaraţie comună publicată de cele patru ţări se susţine că lista are legătură cu Doha şi este un indicator al dualităţii politicii acestei ţări. Totodată, în declaraţie se precizează că cele patru state nu vor manifesta indulgenţă faţă de cei aflaţi pe listă.

Încă nu au existat comentarii din partea conducerii din Doha cu privire la această listă dar, anterior, Qatarul a avertizat că nu va ceda influenţelor din afară în ceea ce priveşte politicile sale externe.

“Ideea de bază este că, astăzi, guvernul din Qatar trebuie să ia o decizie. Poate renunţa în cele din urmă la politicile distructive pe care le-a adoptat şi poate demonstra o unitate şi solidaritate adevărată cu CCG (Consiliul Cooperării din Golf)”, a declarat Sultan Al-Jaber, ministru de stat al Emiratelor Arabe Unite.

De asemenea, Yemenul a suspendat luni relaţiile sale cu Qatarul, iar Iordania şi-a redus legăturile diplomatice cu acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe