Al Jazeera ţinta unui atac cibernetic după ce a promis că-şi va menţine independenţa

Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.06.2017

Se estimează că Al Jazeera este ţinta unui atac cibernetic după ce reţeaua de ştiri a declarat că îşi va menţine independenţa.

Site-ul a postat pe contul său de Twitter: “Toate sistemele, website-urile şi platformele de social media ale Al Jazeera Media Network sunt ţinta unui atac cibernetic”.

Deşi site-ul a susţinut că atacul “creşte în intensitate şi ia diferite forme”, totuşi, a precizat că funcţionarea “nu a fost compromisă”.

Atacul are loc după ce reţeaua de ştiri a fost acuzată că, prin rapoartele sale, interferează cu problemele altor ţări şi a fost interzisă în mai multe state din Golf.

Directorul general al reţelei, Mostefa Souag, a negat joi acuzaţiile privind presupusele interferenţe.

“Toate aceste discuţii despre faptul că Al Jazeera interferează cu problemele altor ţări sunt prostii. Nu interferăm cu treburile nimănui, noi doar relatăm”, a declarat el.

“Dacă aducem invitaţi care se opun anumitor guverne, aceasta înseamnă că noi interferăm cu problemele acelor ţări? Nu. Politica editorială a [reţelei] Al Jazeera va continua să rămână la fel, indiferent ce se întâmplă.”, a adăugat el.

Reţeaua finanţată de stat se află în centrul unei dispute în care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au suspendat luni relaţiile diplomatice şi acordurile pentru transport cu Qatarul, care furnizează gaz natural către pieţele lumii.

Tensiunile diplomatice au izbucnit după ce Qatarul a fost acuzat că finanţează terorismul islamic, lucru negat de guvernul din Doha.

Ulterior, Yemenul, guvernul din estul Libiei şi Insulele Maldive au suspendat, de asemenea, legăturile cu Qatarul.

Qatarul susţine că acţiunile de a-l izola pun în pericol stabilitatea din regiunea Golfului.

Ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a afirmat că ţara este izolată de vecinii săi “deoarece avem succes şi progresăm”, potrivit rapoartelor BBC.

Talk show-urile Al Jazeera au avut ca invitaţi persoane care au provocat înţelepciunea liderilor arabi şi reţeaua a adoptat rolul de susţinătoare a celor "suprimaţi". Mai mult, reporterii au călcat pe un teren sensibil intervievând oficiali israelieni.

Joi, Qatarul şi-a pus în mişcare tancurile şi şi-a avertizat vecinii că va deschide focul asupra navelor care pătrund ilegal în apele sale teritoriale.

Armata ţării a fost plasată la cel mai înalt nivel de alertă după aplicarea unei blocade economice şi diplomatice de către alte naţiuni ale Golfului pentru presupusul său sprijin acord teroriştilor.

Guvernul de la Doha a avertizat liderii din Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite că va răspunde oricărei ameninţări venite pe mare.

De asemenea, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au publicat vineri o listă cu 59 de persoane şi 12 entităţi despre care cele patru state susţin că îşi au baza în Qatar şi/sau sunt finanţaţi de Qatar şi au legături cu terorismul.

“Lista teroriştilor” include 18 cetăţeni din Qatar, Egipt, Kuweit, Bahrain şi Libia. Liderul spiritual al Frăţiei Musulmane, Yousef al-Qaradwi se află de asemenea printre ei. Organizaţiile de caritate Qatar Charity şi Eid Charity, care sunt finanţate de Qatar, se numără printre entităţile incluse în listă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor