Seria de atentate mafiote din Israel debusolează autorităţile
Într-o singură săptămână din luna februarie au avut loc trei atacuri cu maşini-capcană, soldate cu trei morţi. Şapte clanuri rivale ale criminalităţii organizate israeliene se luptă fără ca poliţia să poată preveni violenţa şi victimele, notează luni ziarul El Pais.
În urmă cu zece ani, când exploda o bombă la Tel Aviv autorităţile se temeau de o recrudescenţă a atacurilor palestiniene, iar investigaţiile poliţiei şi ale armatei vizau celulele armate din Cisiordania sau Gaza. Azi, când o explozie zguduie un oraş al ţării, israelienii dau ca sigur faptul că una dintre cele şapte mari familii mafiote este responsabilă a atacului şi că victimele sunt legate de vreo reglare de conturi, acţiuni a căror intensitate a crescut în ultimele luni.
Israelul este o ţară fortificată şi pregătită să facă faţă ameninţărilor Hezbollah din Liban, Hamas din Gaza sau Al -Qaida din Sinai. Dar pe plan intern, poliţia pare lipsită de resursele şi pregătirea necesare pentru a combate ascensiunea criminalităţii organizate. Potrivit poliţiei, din octombrie anul trecut au murit 8 persoane în 12 atacuri mafiote. Presa israeliană cifrează însă la 20 numărul agresiunilor. În multe cazuri sunt folosiţi explozibili furaţi din bazele armatei israeliene.
La mijlocul lunii februarie, trei maşini-capcană au explodat în apropiere de Haifa, Tel Aviv şi Petah Tikvah, cu un bilanţ de trei morţi. La Petah Tikvah, doi indivizi au murit în ceea ce poliţia numeşte în jargon 'accidente de muncă', altfel spus în timp ce transferau materiale explozive pentru a ataca un clan rival şi care au explodat accidental în apropiere de o şcoală şi o grădiniţă.
Bombele sunt instrumentul preferat de aceste clanuri mafiote, dar nu este singurul mijloc folosit în reglările de conturi. Sunt utilizate şi armele de foc. La 15 februarie, Taher Lala, originar din Jaffa în vârstă de 27 de ani, a fost împuşcat în plină zi la volanul maşini sale BMW, în timp ce rula pe faleza din Tel Aviv, într-una din zonele turistice cele mai circulate.
Din 2008, poliţia israeliană dispune de propria sa unitate de combatere a criminalităţii organizate - Lahav 443, supranumită 'FBI israelian' -, care însă asistă debusolată la această intensificare a fenomenului infracţional. Unitatea a rămas fără şef, după ce generalul-maior Menashe Arviv a demisionat săptămâna trecută, fiind acuzat de luare de mită pe vremea când era ataşat pe probleme de securitate la Ambasada Israelului din Washington.
Poliţia dă asigurări că în 2013 a arestat 500 de persoane care au fost acuzate de procuratură de implicare în activităţi ale mafiei israeliene, care are legături strânse cu organizaţii criminale din SUA şi din Europa de Est, mai ales Rusia. Potrivit estimărilor poliţiei, în urmă cu zece ani 80% din resursele sale erau destinate investigării şi prevenirii atacurilor teroriste palestiniene şi 20% pentru activităţi criminale interne. Astăzi proporţiile s-au inversat, însă chiar şi aşa brigăzile de securitate nu dispun de suficienţi agenţi specializaţi în criminalitatea organizată, potrivit analiştilor.
Mulţi capi ai acestor familii ale criminalităţii organizate israeliene au murit de-a lungul anilor, victime ale maşinilor-capcană plasate de clanurile rivale. Întrebarea serviciilor de securitate interne era de unde provin explozibilii folosiţi. Frontierele Israelul sunt strict supravegheate de armată, mai ales după ce s-a încheiat construcţia instalaţiei de securitate de la frontiera cu Sinaiul egiptean, prin care anterior se făcea un trafic intens de persoane, arme şi droguri.
'În multe cazuri aceşti explozibili provin de la forţele de apărare israeliene', a recunoscut şeful poliţiei, Yohanan Danino. Potrivit purtătorului său de cuvânt, 'criminalii caută material fiabil şi de calitate şi de aceea fură de la armată'. Surse militare israeliene au recunoscut ziarului El Pais că, 'în ultimii ani, s-a remarcat o tendinţă de sustragere a acestui tip de armament', dar că 'fenomenul rămâne minim'.
Danino susţine că vrea să-i trateze pe reprezentanţii criminalităţii organizate, la fel cum predecesorii săi i-au tratat acum zece ani pe teroriştii Intifadei. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut apel la poliţie 'să-i trimită cât mai curând la închisoare' pe capii mafioţi. Potrivit Administraţiei penitenciarelor din Israel, în prezent circa 20.000 de persoane sunt închise în aceste centre, dintre care 5.000 sunt palestinieni, la o populaţie de 7,9 milioane de locuitori.