Israelul a lansat rachete supersonice Rampage asupra poziţiilor iraniene din Siria

Avion de vânătoare israelian
Avion de vânătoare israelian (Getty Images)

Israelul ar fi folosit rachete supersonice Rampage într-un atac recent asupra unor poziţii iraniene din Siria, potrivit mass mediei israeliene.

Atacul ar fi lovit o presupusă fabrica iraniană de rachete sol-sol în oraşul sirian Masyaf. Imagini de satelit capturate de compania israelian ImageSat Internaţional (ISI) aparent surprind distrugerea unei fabrici, a raportat publicaţia israeliană The Jerusalem Post (JPost), potrivit Express.co.uk.

Avioane de vânătoare israeliene au lansat rachete din spaţiul aerian libanez în dimineaţa zilei de 13 aprilie, în jurul orei locale 2:30 a.m., potrivit agenţiei de ştiri SANA.

ISI a declarat pentru JPost: “Principalele structuri industriale au fost distruse, inclusiv hangarul principal şi cele trei hangare de producţie şi clădiri învecinate. Restul structurilor au fost deteriorate de explozie.

“Toate elemente şi/sau echipamentele aflate în interiorul [clădirilor] au fost distruse în totalitate, de asemenea”.

Racheta Rampage, dezvoltată de Israel Aerospace Industries (IAI), este o rachetă aer-sol cu ţintă precisă.

Amit Haimovici, director de marketing la IAI, a declarat pentru JPost: “Racheta Rampage poate fi detectată, dar este foarte greu de interceptat”.

Noua rachetă poate fi transportată de avioane de vânătoare F-15, F-16 şi F-35 ale Forţei Aeriene a Israelului. Racheta, cu o lungime de 4,7 metri, este ghidată de un sistem GPS.

Aparent, loviturile aeriene din 13 aprilie au făcut parte dintr-o serie de atacuri israeliene asupra poziţiilor militare iraniene din Siria.

Israelul a desfăşurat sute de lovituri aeriene pe teritoriul Siriei în ultimii ani şi a acuzat Iranul că foloseşte ţara arabă ca o platformă pentru un posibil atac militar ulterior împotriva Tel Aviv-ului.

Israelul consideră că programele iraniene de arme nucleare şi rachete balistice sunt o ameninţare la existenţa sa.

Iranul susţine că activitatea sa nucleară are doar scopuri paşnice.

Israelul, pe care Iranul islamist refuză să îl recunoască, a susţinut anul trecut decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage dintr-un acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran. Acordul prevede relaxarea majoră a sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Iranului în schimbul limitării semnificative a programului nuclear iranian. După retragerea din acord, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului.