Liderii arabi critică decizia SUA de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan

Prezentând un front unit în cadrul noului summit al Ligii Arabe, liderii statelor arabe au respins în mod categoric faptul că americanii recunosc Înălţimile Golan ca fiind teritoriu israelian. Emirul Qatarului a plecat pe neaşteptate de la întâlnirea din Tunisia.
Poză de grup a liderilor arabi prezenţi la summitul Ligii Arabe desfăşurat în 31 martie 2019 în capitala Tunisiei (Getty Images)
Andrei Popescu
01.04.2019

Liga Arabă a strâns rândurile duminică împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan, în pofida tensiunilor tot mai mari dintre cele 22 de state membre ale Ligii, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declaraţie finală publicată la sfârşitul summitului de o zi din Tunisia, grupul “a confirmat că Golan este teritoriu sirian ocupat conform legislaţiei internaţionale, a deciziilor luate de ONU şi Consiliul de Securitate”.

Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, a precizat că organizaţia va prezenta Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie privind condamnarea mişcării SUA şi pentru a cere Curţii Internaţionale de Justiţie o opinie legală asupra acestei probleme.

Regele saudit Salman bin Abdulaziz a declarat liderilor arabi că ţara sa “respinge în mod absolut orice măsură care ar putea afecta suveranitatea Siriei asupra regiunii Golan”.

“Ocupaţia este o crimă”

Israelul a smuls din mâinile Siriei controlul asupra regiunii de frontieră în timpul războiului arabo-israelian din 1967 şi a anexat Înălţimile Golan în 1981, deşi aproape toate ţările lumii consideră zona ca fiind un teritoriu ocupat.

“Ocupaţia este o crimă şi legalizarea ei este un păcat”, a precizat Gheit.

Sentimentul a fost reiterat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a declarat liderilor arabi prezenţi la summit că orice rezoluţie privind războiul din Siria trebuie să garanteze integritatea naţiunii, inclusiv în cazul Înălţimilor Golan ocupate.

Siria stă pe margine

Siria nu a fost reprezentată la întâlnire. O serie de state membre ale Ligii Arabe au suspendat statutul de membru al Damascului în 2011 ca urmare a unei suprimări violente a opozanţilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad care ulterior s-a transformat într-un război civili sângeros.

Revenirea Siriei în organizaţie rămâne improbabilă în viitorul apropiat. Regimul sirian este nemulţumit că Arabia Saudită şi Qatarul furnizează suport rebelilor care luptă împotriva lui Assad.

În timp ce liderii arabi au manifestat unitate în privinţa Înălţimilor Golan, totuşi statele membre ale Ligii au de înfruntat o serie de probleme dezbinatoare precum războiul din Yemen, Iranul şi criza prelungită din Libia, precum şi tulburările din Algeria şi Sudan.

De asemenea, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite încă sunt în conflict cu Qatarul, pe care îl acuză că sponsorizează terorismul şi se apropie de Iran.

Summitul de duminică a fost primul eveniment care i-a adus la aceeaşi masă pe liderii din Arabia Saudită şi Qatar începând cu 2017, când Riadul a impus o serie de sancţiuni împotriva guvernului din Doha.

Totuşi, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani a plecat pe neaşteptate de la summit, la scurt timp după sesiunea de deschidere. Mass media qatariană a confirmat că liderul ţării a plecat şi că restul delegaţiei a rămas în continuare la eveniment, fără a furniza motive pentru situaţia respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor