Armata siriană susţine că Israelul a lovit câteva ţinte în Alep

Avion de luptă F-16 israelian (Getty Images)
Andrei Popescu
28.03.2019

Presupuse avioane de luptă israeliene au lovit câteva ţinte guvernamentale iraniene şi siriene în Alep, potrivit televiziunii de stat siriene. Dacă va fi confirmat, ar fi primul atac israelian în Siria începând cu ianuarie.

Armata siriană a răspuns la o „agresiune aeriană israeliană” în Alep, interceptând câteva rachete lansate de avioane de vânătoare israeliene, a susţinut televiziunea siriană de stat, potrivit Deutsche Welle.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA, citând un oficial militar, a susţinut că atacul din noaptea de miercuri a vizat complexe industriale situate în regiunea nord-estică Sheikh Najar a oraşului Alep răvăşit de război.

Sistemele de apărare aeriană siriene „au doborât o serie de rachete ostile”, potrivit SANA. Sursa militară a precizat că presupusul atac aerian israelian a provocat doar pagube materiale. Unele relatări au pomenit de pene de curent în oraş.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul sirian printr-o reţea de activişti în ţara arabă, a declarat că loviturile aeriene au vizat depozite de armament folosite de forţele iraniene şi armata siriană. Gărzile Revoluţionare de elită ale Iranului au o prezenţă militară puternică în Alep, conform unor experţi militari, susţinând miliţiile locale ce luptă alături de armata siriană a preşedintelui Bashar al-Assad.

Israelul nu a comentat atacul; însă, dacă va fi confirmat, ar fi prima astfel de operaţiune desfăşurată de Tel Aviv în Siria de la loviturile aeriene desfăşurate în luna ianuarie, în apropiere de Damasc.

Israelul a recunoscut că a desfăşurat zeci de lovituri aeriene în Siria împotriva unor ţinte iraniene şi ale guvernului sirian.

De asemenea, Israelul a precizat că nu va permite forţelor iraniene şi ale aliatului lor libanez Hezbollah să îşi consolideze prezenţa în Siria, unde susţin regimul Assad.

Incidentul are loc la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a semnat o proclamaţie prin care SUA recunoaşte regiunea Înălţimile Golan ca fiind teritoriu israelian. Pasul făcut de Casa Albă a fost criticat şi condamnat de Arabia Saudită, Rusia, Siria, Iran, Bahrain, Qatar, Kuweit, Turcia şi alte ţări. De asemenea, aliaţi majori ai americanilor precum Franţa, Germania şi Marea Britanie au refuzat să susţină decizia Washingtonului.

În 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie în care a cerut Israelului să îşi retragă imediat forţele militare din Golan după ce Tel Aviv-ul a organizat alegeri locale în regiunea respectivă în 30 octombrie.

Măsura SUA cu privire la Înălţimile Golan are loc după o alta foarte controversată din 2017 privind Israelul, când Trump a recunoscut în mod oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acest pas a fost întâmpinat de critici globale şi i-a determinat pe palestinieni să refuze să accepte SUA ca negociator principal în discuţiile de pace cu israelienii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor