Israelul se grăbeşte să "depopuleze" nordul Gazei înaintea unui posibil armistiţiu [Raport]

Israelul se grăbeşte să „depopuleze” nordul Fâşiei Gaza înaintea unui posibil acord de armistiţiu, a declarat duminică o sursă palestiniană pentru agenţia Anadolu, potrivit Middle East Monitor.
„Israelul încearcă să profite de puţinele zile rămase înainte de un eventual armistiţiu pentru a extinde amploarea distrugerilor şi a anihila oraşele”, a afirmat o sursă apropiată facţiunilor palestiniene.
Aceasta a adăugat că Israelul „caută să distrugă ultimele elemente ale infrastructurii vitale din nordul Gazei, eliminând astfel orice şansă ca, în viitor, palestinienii să se poată întoarce”.
În luna mai, armata israeliană a lansat operaţiunea „Carele lui Gideon”, care a presupus evacuarea completă a populaţiei palestiniene din zonele de conflict din nordul Gazei.
Planul urmăreşte izolarea populaţiei în trei zone înguste de coastă: vestul oraşului Gaza, vestul guvernoratului central şi vestul oraşului Khan Younis, în sudul enclavei. Potrivit unui reporter Anadolu, aceste zone sunt în mare parte izolate unele de altele, iar palestinienii sunt vizaţi de bombardamente sau focuri de armă din partea armatei israeliene atunci când încearcă să se deplaseze între ele.
Estimările palestiniene indică faptul că aceste zone în care sunt acum înghesuiţi palestinienii strămutaţi nu depăşesc 15% din suprafaţa totală a Fâşiei Gaza.
Postul public israelian KAN a relatat că operaţiunea „Carele lui Gideon” va continua probabil câteva luni şi include „evacuarea completă a locuitorilor din Gaza din toate zonele de luptă către sudul enclavei”.
Evacuare forţată şi atacuri asupra adăposturilor
În ultima săptămână, armata israeliană şi-a intensificat atacurile asupra Gazei, într-un efort de a împiedica revenirea palestinienilor în zonele din nordul enclavei.
Pe 30 iunie, armata israeliană a bombardat patru şcoli care adăposteau familii strămutate în nordul Gazei, într-o acţiune pe care palestinienii o consideră o tentativă deliberată de alungare a acestora din regiune.
Conform surselor palestiniene, atacurile repetate asupra adăposturilor au redus drastic spaţiul locuibil, forţând mulţi palestinieni să-şi ridice corturi de-a lungul coastei, în condiţii precare, fără acces la facilităţi de bază — o mişcare percepută ca parte din planul israelian de împingere a populaţiei către zone deschise, lipsite de condiţii minime de trai.
Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) estimează că 85% din teritoriul Gazei este în prezent fie zonă militară israeliană, fie sub ordin de evacuare — sau ambele.
Distrugeri masive şi obiective strategice
Martorii palestinieni au raportat zilnic între 20 şi 30 de explozii puternice cauzate de demolarea caselor, în special în nordul şi estul Gazei. O sursă palestiniană a distribuit un videoclip realizat de un contractor care colaborează cu armata israeliană, în care sunt surprinse distrugeri masive în Tel al-Zaatar şi Sheikh Zayed City.
„Israelul îşi intensifică campania militară în Gaza pentru a atinge mai multe obiective: obţinerea de câştiguri teritoriale prin consolidarea controlului asupra zonelor tampon planificate, întărirea poziţiei de negociere prin presiune militară şi urmărirea unor scopuri strategice pe termen lung, precum strămutarea populaţiei şi remodelarea aranjamentelor postbelice”, a declarat sursa.
Miercuri, cotidianul israelian Maariv, citând surse din domeniul securităţii, a relatat că armata israeliană este „hotărâtă să-şi extindă operaţiunile în Gaza şi mobilizează toate forţele pentru a obţine o victorie decisivă în câteva zile sau săptămâni”.
La rândul său, postul israelian Channel 12 a transmis joi că armata se pregăteşte „să-şi consolideze controlul asupra întregii Gaza”, mobilizând cinci divizii de manevră într-o acţiune descrisă drept „cea mai amplă operaţiune din ultimul an”.
Potrivit aceleiaşi surse, forţele israeliene intenţionează să încercuiască oraşul Gaza, taberele centrale de refugiaţi şi zona al-Mawasi, unde s-au relocat majoritatea palestinienilor strămutaţi.
Contextul negocierilor şi acuzaţiile internaţionale
Escaladarea are loc în contextul în care Israelul se pregăteşte să reia negocierile indirecte cu Hamas pentru un acord de încetare a focului şi schimb de prizonieri.
În ciuda apelurilor internaţionale pentru încetarea ostilităţilor, Israelul continuă războiul în Gaza, care a dus, din octombrie 2023, la uciderea a peste 57.400 de palestinieni, majoritatea fiind femei şi copii.
În noiembrie anul trecut, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Gaza.
De asemenea, Israelul se confruntă cu un proces pentru genocid la Curtea Internaţională de Justiţie, în legătură cu războiul său împotriva enclavei palestiniene.