Israelul loveşte ţinte Houthi în porturile şi centrala electrică din Yemen

Israelul a atacat ţinte Houthi în trei porturi din Yemen şi o centrală electrică, a anunţat luni dimineaţa armata israeliană, marcând primul atac israelian asupra Yemenului în aproape o lună, transmite France 24.
Atacurile asupra porturilor Hodeidah, Ras Isa şi Salif şi asupra centralei electrice Ras Qantib au fost motivate de atacurile repetate ale Houthi asupra Israelului, a adăugat armata.
De la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023, miliţiile Houthi aliniate Iranului au tras asupra Israelului şi asupra navelor din Marea Roşie, perturbând comerţul mondial, în ceea ce ei numesc acte de solidaritate cu palestinienii.
Majoritatea celor câteva zeci de rachete şi drone lansate către Israel au fost interceptate sau au căzut înainte de a-şi atinge ţinta. Israelul a efectuat o serie de lovituri de represalii.
Israelul a atacat şi nava Galaxy Leader în portul Ras Isa, care a fost capturat de Houthi la sfârşitul anului 2023, a adăugat armata.
„Forţele regimului terorist Houthi au instalat un sistem radar pe navă şi îl utilizează pentru a urmări navele din spaţiul maritim internaţional, în scopul de a promova activităţile regimului terorist Houthi”, a declarat armata.
Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi a declarat după atacuri că apărarea aeriană a Houthi a ripostat la atacul israelian „folosind un număr mare de rachete sol-aer produse intern”.
Nu au fost raportate victime. Postul de televiziune Al-Masirah, controlat de Houthi, a informat că Israelul a lansat o serie de atacuri asupra Hodeidah, la scurt timp după ce armata israeliană a emis un avertisment de evacuare pentru persoanele aflate în cele trei porturi yemenite.
Atacul a avut loc la câteva ore după ce o navă a fost atacată în largul Hodeidah, iar echipajul acesteia a abandonat-o pentru că se scufunda.
Nimeni nu şi-a asumat imediat responsabilitatea pentru atac, dar firma de securitate Ambrey a declarat că episodul se potriveşte profilului tipic al unei ţinte Houthi.
Israelul a lovit puternic şi alţi aliaţi ai Iranului din regiune - Hezbollah din Liban şi gruparea militantă palestiniană Hamas. Houthi, susţinuţi de Teheran, şi grupările armate pro-iraniene din Irak sunt încă în picioare.
Liderul grupului, Abdul Malik al-Houthi, a creat forţa care provoacă puterile mondiale dintr-un grup de luptători montani în sandale.
Sub conducerea lui al-Houthi, grupul a crescut până a devenit o armată de zeci de mii de luptători şi a achiziţionat drone armate şi rachete balistice. Arabia Saudită şi Occidentul afirmă că armele provin din Iran, deşi Teheranul neagă acest lucru.