Polonia reinstituie controalele la frontiera cu Germania şi Lituania pentru a combate migraţia ilegală

Polonia a reintrodus temporar controalele la frontiera cu Germania şi Lituania la miezul nopţii de duminică, afirmând că acestea sunt necesare pentru a controla „imigraţia ilegală”, scrie DPA.
Această chestiune a fost centrală în alegerile prezidenţiale din iunie, în care naţionalistul Karol Nawrocki – care a candidat sub sloganul „Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc” – l-a învins la limită pe candidatul susţinut de premierul Donald Tusk.
Guvernul Tusk încearcă acum să-şi depăşească rivalii adoptând o abordare dură faţă de imigraţie.
Ministrul de Interne, Tomasz Siemoniak, a declarat duminică, 6 iunie, că decizia a fost luată exclusiv pentru a combate „imigraţia ilegală” şi a insistat că polonezii şi alţi cetăţeni ai UE nu vor fi afectaţi.
În total, au fost instalate 52 de puncte de control la frontiera cu Germania şi 13 la frontiera cu Lituania, a precizat ministrul.
Controalele vor dura de la 7 iulie până la 5 august, dar ar putea fi prelungite.
Acestea vor consta în principal în inspecţii la faţa locului, în special ale vehiculelor care transportă mai multe persoane, au declarat oficialii polonezi.
Germania a reintrodus controalele temporare la frontiera cu Polonia în noiembrie 2023.
Luna trecută, Varşovia a început să acuze Berlinul că trimite înapoi peste graniţă migranţii ilegali care sosesc din Polonia.
„Partea germană refuză acum să autorizeze intrarea migranţilor care se îndreaptă spre Germania pentru a solicita azil sau pentru a obţine un alt tip de statut”, a declarat Tusk marţi.
Controalele la frontiera cu Lituania au fost introduse pentru a opri migranţii care vin din Bielorusia, potrivit Poloniei.
Politicienii naţionalişti şi de extremă dreapta acuză guvernul Tusk că a „abdicat” în faţa Germaniei în ceea ce priveşte migraţia şi că permite Berlinului să copleşească Polonia cu migranţi.
La sfârşitul lunii iunie, membri ai unui partid de extremă dreapta s-au adunat în mai multe puncte de-a lungul frontierei pentru a organiza „patrule cetăţeneşti”, pe care guvernul le consideră ilegale.
Ministerul german de Interne a declarat săptămâna trecută că va „face tot posibilul pentru a găsi o soluţie bună, o soluţie comună bună”.
Germanii au propus patrule comune, dar polonezii au refuzat.