Isărescu nu scapă de procesul în care e acuzat de colaborare cu Securitatea. Când e aşteptată sentinţa

Mugur Isărescu (BNR),
Mugur Isărescu (BNR), (Florin Chirilă/Epoch Times)

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa pe data de 25 februarie în procesul în care guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de colaborare cu fosta Securitate comunistă, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, instanţa a repus dosarul pe rol, judecarea cauzei fiind suspendată din data de 14 mai 2021, de când judecătorii au admis solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale în acest caz cu o excepţie de neconstituţionalitate.

De asemenea, la termenul de vineri, avocatul lui Isărescu, Valeriu Stoica, a cerut judecătorului să constate inadmisibilitatea acţiunii CNSAS în raport cu decizia CCR pe tema neconstituţionalităţii în ansamblul său a Legii nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

Toamna trecută, CCR a declarat că fiind neconstituţională ultima modificare a legii în baza căreia funcţionează CNSAS.

Totuşi, conform publicaţiei citate, excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată în procesul în care Isărescu contestă calitatea de colaborator al Securităţii. Decizia CCR poate fi invocată şi de Traian Băsescu în propriul său proces cu CNSAS. Articolul integral aici.

Reamintim că Mugur Isărescu a fost chemat în judecată în iunie 2020 de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a cerut instanţei să constate că a avut calitatea de colaborator al Securităţii. Din poziţia de Guvernator al BNR, Isărescu este pe lista persoanelor verificate automat de către CNSAS, şi potrivit consilierului său Adrian Vasilescu, are adeverinţe din trecut care arătau că nu ar fi fost colaborator.

„Poziţia BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziţie este susţinută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, arăta Adrian Vasilescu, în 2020, precizând că Isărescu a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne