Isărescu despre ASF: Trebuie să mergem în direcţia europeană, să nu ne gândim la inovaţii
alte articole
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, că în privinţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să mergem în direcţia europeană şi nu să ne gândim la inovaţii.
”Un trend vizibil este ca diversificarea instituţiilor de supraveghere să se oprească. A fost un trend în Europa în care diverse sectoare, pieţe financiare, au avut organe de supraveghere separate şi, de câtva timp, are loc o integrare a acestora. Din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, în 15 există o singură instituţie de supraveghere. Fie în patru dintre ele supravegherea este concentrată pentru tot sectorul financiar la banca centrală, fie în restul de până la 15 avem situaţia în care supravegherea este unificată într-o situaţie separată, precum este în Germania, Polonia sau în Ungaria. Cam aceasta este direcţia în Europa şi trebuie să mergem în direcţia europeană, să nu ne gândim la alte inovaţii”, a spus Mugur Isărescu.
El a declarat că Banca Centrală Europeană sprijină ideea ca supravegherea bancară de regulă să fie la banca centrală pentru că la banca centrală se află cei mai buni specialişti şi există în mod natural o concentrare de informaţii.
Guvernatorul BNR a mai declarat că sugestia BCE este ca pentru ţările cu pieţe financiare nebancare mai mici, cum este şi cazul României, se să creeze o singură instituţie integrată de supraveghere, iar propunerea României a fost ca să integreze autorităţile de supraveghere financiară nebancară într-una singură şi această nouă autoritate să poarte numele pe care îl are în toate ţările.
La întâlnirea de la BNR, pe lângă premierul României, au mai participat Florin Georgescu şi Daniel Chiţoiu.