Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru retehnologizarea CHE Stejaru, de 110 milioane euro
alte articole
Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Stejaru. din judeţul Neamţ, estimată la 110 milioane euro, proces ca a început în 2011 şi care a fost suspendat după intrarea societăţii Hidroelectrica în insolvenţă, în luna iunie a acestui an.
Finanţarea proiectului de retehnologizare a CHE Stejaru, prima hidrocentrală de mare putere din România, este asigurată printr-un credit sindicalizat pus la dispoziţie de BERD, în valoare de 70 milioane de euro şi un împrumut de la ErsteBank şi CaixaBank de 20 milioane euro fiecare. Finanţarea a fost contractată în iulie 2011 şi suspendată după intrarea societăţii Hidroelectrica în insolvenţă
"Procesul internaţional de licitaţie pentru atribuirea proiectului de retehnologizare a CHE Stejaru - prima hidrocentrală de mare putere din România - estimat la o valoare netă de 110 milioane euro (136 milioane euro cu TVA) a fost reluat în urmă întâlnirii de la sediul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din Londra din data de 4 decembrie 2012, la care au participat administratorul judiciar, administratorul special, directorul general ai Hidroelectrica şi reprezentanţii BERD, principalul finanţator al proiectului", se arată într-un comunicat transmis marţi de Hidroelectrica.
CHE Stejaru, cu o producţie anuală de 435.000 MWh, are peste 50 de ani vechime, fiind pusă în funcţiune între anii 1960-1961 şi este echipată cu şase turbine verticale de tip Francis cu o putere totală instalată de 210 MW (4x27,5MW + 2x50MW). Lucrările de retehnologizare vor face posibilă funcţionarea în condiţii de siguranţă şi la randamente maxime a CHE Stejaru pentru încă cel puţin 30 de ani.
"Decizia finanţării acestui proiect, foarte important pentru sistemul energetic naţional, în ciudă faptului că Hidroelectrica se află temporar în insolvenţă, arată faptul că, prin măsurile pe care le-am implementat în această perioadă, s-a creat cadrul necesar maximizării veniturilor şi asigurării transparenţei totale asupra investiţiilor asumate de companie şi asupra activităţii manageriale. Deblocarea unei finanţări de 110 milioane euro, din partea unei instituţii bancare de renume internaţional, va fi posibilă că urmare a restructurării costurilor societăţii şi a îmbunătăţirii indicatorilor economico-financiari şi reprezintă o recunoaştere a recâştigării încrederii partenerilor de afaceri ai societăţii, în mod special a insitutiilor bancare", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica.
În comunicar se precizează că "Nota Generală de Licitaţie", publicată pe site-urile BERD şi Hidroelectrica pe 10 decembrie 2012, va apărea şi în Jurnalul Uniunii Europene şi va fi preluată de către cele mai importante portaluri ale industriei hidro din întreagă lume.
Concomitent cu anunţul oficial privind reluarea licitaţiei, peste 30 de potenţiali contractori din întreagă lume au fost informaţi în scris de către Hidroelectrica asupra acestei oportunităţi de afaceri. Atribuirea contractului de retehnologizare va fi realizată conform procedurilor băncii finanţatoare (BERD), care prevăd o etapă de precalificare şi licitaţie într-o singură etapă.