Irlanda: Companiile de tehnologie au angajat personal şi din România pentru a acoperi golul competenţelor

Companiile de tehnologie au angajat lucrători din ţări nemembre ale UE în peste 1.000 de cazuri anul trecut, pentru a ajuta la umplerea unui decalaj de locuri de muncă în domeniu, estimat a fi între 2.500 şi 3.000 de posturi neocupate. Totodată, la capitolul permise noi şi reînnoite de muncă, României i-au revenit 327, informează The Irish Times în ediţia de luni.
'Cererea de competenţe este acut resimţită în fiecare centru de tehnologie' a declarat Paul Sweetman, director al ICT Ireland, braţul de comunicaţii şi tehnologie al IBEC, care a precizat că în contextul a peste 4.000 de anunţuri de locuri de muncă în sector anul trecut şi peste 700 în acest an până acum, creşterea înregistrată este o 'veste bună' pentru Irlanda.
Sweetman a menţionat numeroase ţări europene în care există un decalaj de locuri de muncă în sector. 'Multe centre de tehnologie sunt în faza de conştientizare a faptului că există o cerere de competenţe acolo unde noi am recunoscut-o şi lucrăm pentru a o aborda', a afirmat el.
Expertul a adăugat că o iniţiativă comună între guvern, ICT Ireland şi Irish Software Association (ISA), lansată luna trecută, a avut scopul de a aborda decalajul de locuri de muncă prin iniţiative educaţionale pe termen scurt, mediu şi lung.
Deşi serviciul de sănătate HSE a primit cel mai mare număr de permise pentru angajaţi din ţări nemembre în UE, totalizând 237, restul din primele 10 companii care au dobândit permise pentru angajaţi în 2011 au fost dominate de companiile de IT Wipro Technologies, Google, Tata Consultancy, Infosys Technologies, LM Ericsson şi Facebook.
Barry O'Leary, directorul executiv al IDA Ireland, a declarat că National Skills Bulletin 2011 a arătat că 88% din managerii de sisteme informatice, 79% dintre inginerii de software şi 84,5% din analiştii şi programatori de calculatoare sunt irlandezi.
'Disponibilitatea forţei de muncă calificate este unul dintre motivele principale, menţionate de companiile client, pentru localizarea operaţiunilor în Irlanda. 'IMD World Competitiveness Year Book 2011, recent publicat, plasează Irlanda pe primul loc în lume pentru disponibilitatea forţei de muncă calificate', a spus O'Leary.
El a precizat că un număr de companii client au cerinţe specifice de limbă, care trebuie îndeplinite de personalul din afara Irlandei.
Numărul de permise noi şi reînnoite eliberate anul trecut a fost de la 5.200 - constând din cărţi verzi, transferuri intra-companie, permise acordate membrilor de familie, permise pentru formare şi muncă - care au fost emise pentru persoane din peste 100 de ţări din afara UE. Acesta este cel mai mic număr de permise pentru ţări nemembre în UE, din 1997 încoace. Cel mai mare nivel a fost înregistrat în 2003, când au fost eliberate 48.000 de permise.
Cel mai mare număr de permise din 2011 - 1.343 - a fost eliberat pentru cei care lucrează în domeniul sănătăţii, în timp ce 248 de permise de muncă au fost acordate celor care lucrează în sectorul catering, de obicei în restaurante specializate pe bucătarii etnice, cum ar fi indiană, chineză sau tailandeză.
Irish Times menţionează în alt articol iniţiativa unui întreprinzător în domeniul IT, care a demarat un club de calculatoare, generând astfel mişcarea numită CoderDojo din oraşul Cork (al doilea ca mărime din Irlanda), pe punctul de a deveni globală. În ea s-a implicat şi Seán O'Sullivan, un irlandez-american milionar din domeniul IT, creditat cu inventarea termenului de 'cloud computing'.
'Guvernul irlandez însuşi a declarat că IT este o parte importantă a economiei şi în mod clar a făcut o treabă bună atrăgând companii de top din lume, cum ar fi Google şi Facebook, pentru a-şi stabili sediile europene. Dar suntem în căutare disperată de 10 ingineri pentru a-i coopta în echipa noastră în Cork şi nu-i putem găsi. Mergem în vizite de recrutare în România, Spania şi Franţa. O mişcare de acest gen ar putea avea implicaţii uriaşe', a afirmat O'Sullivan.