Irish Times: Strategia de boicotare a referendumului privind suspendarea lui Băsescu, periculoasă

Strategia de boicotare a referendumului din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu este una periculoasă, chiar dacă cumva necesară, în contextul în care, chiar dacă Băsescu supravieţuieşte, autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui, se arată într-un editorial publicat joi de cotidianul The Irish Times.
Epoch Times România
26.07.2012

Strategia de boicotare a referendumului din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu este una periculoasă, chiar dacă cumva necesară, în contextul în care, chiar dacă Băsescu supravieţuieşte, autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui, se arată într-un editorial publicat joi de cotidianul The Irish Times.

În Franţa se numeşte coabitare - gestionarea adesea incomodă a politicii şi administraţiei publice atunci când un preşedinte şi Parlamentul sunt din partide rivale. Ei poartă o bătălie. În Statele Unite este o realitate de cele mai multe ori, contribuind la blocajul legislativ permanent al ţării. În România, însă, coabitarea a trecut dincolo de blocaj. Parlamentarii au abandonat orice încercare de a-i accepta pe ceilalţi aşa cum sunt în favoarea unui divorţ radical - suspendarea, speră ei, a preşedintelui de către alegători în acest weekend.

Preşedintele conservator Traian Băsescu, care a fost suspendat la începutul acestei luni de Parlament pentru depăşirea competenţelor sale şi în special pentru presupusa interferare în sistemul judiciar, a descris drept o 'lovitură de stat' referendumul de duminică impus prin intermediul Parlamentului de Uniunea Social-Liberală (USL) de centru-stânga a premierului Victor Ponta.

Potrivit Irish Times, demersul de a face suspendarea lui Băsescu permanentă a alarmat profund UE, care se găseşte încă o dată - Ungaria a fost în bătaia focului anul trecut - implicată în menţinerea în ordine a politicii interne a unui stat membru pentru a apăra valorile democratice de bază. Bruxellesul spune că o serie de măsuri, inclusiv referendumul, au subminat serios statul de drept în România. Ponta l-a înlocuit pe Avocatul Poporului oficial, a ameninţat că va înlocui unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a încercat să limiteze puterile acestei instanţe şi a anulat puterea unei comisii academice care a constatat că premierul a plagiat ample părţi din teza sa de doctorat, aminteşte publicaţia.

Disputa dăunează reputaţiei internaţionale a ţării şi legitimităţii democratice şi a afectat grav încrederea Bruxellesului privind angajamentul de a elimina corupţia, cerut României drept condiţie a aderării la UE în 2007, este de părere publicaţia. În ultimul său raport privind progresele realizate de România, Comisia Europeană a avertizat că 'reforma nu este încă durabilă şi ireversibilă', aminteşte Irish Times.

Susţinătorii lui Băsescu speră să învingă în referendumul care necesită o prezenţă de 50% din cele 18,3 milioane de alegători pentru a fi validat, făcând apel la boicotarea şi slăbirea votului în ansamblu suficient de mult. Este o strategie periculoasă, chiar dacă cumva necesară. Chiar dacă Băsescu supravieţuieşte autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui.

Sondajele de opinie arată că majoritatea românilor sprijină plecarea definitivă a lui Băsescu din postul de preşedinte din cauza asocierii sale cu măsurile de austeritate cerute de FMI şi unei percepţii de corupţie în rândul aliaţilor săi politici. El a supravieţuit unui vot similar cu cinci ani în urmă, dar popularitatea lui este acum la un nivel scăzut, relevă în final analiza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor