Nomenclaturistul Ion Columbeanu, supărat pe "marinar": Colaborarea cu Securitatea e văzută acum drept ceva negativ

Irinel Columbeanu.
Irinel Columbeanu. (captură.)

Tatăl afaceristului Irinel Columbeanu, Ion Columbeanu, fost nomenclaturist comunist, s-a declarat revoltat de conotaţiile negative pe care le are colaborarea cu poliţia politică a lui Ceauşescu.

La scurtă vreme după decizia definitivă a instanţei supreme care arată că Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securităţii, Columbeanu senior, membru al structurilor comuniste încă din 1945, când a aderat la UTC, declară că fiul său a lucrat pentru ţară încă dinainte de a împlini 14 ani, iar "colaborarea cu Securitatea e văzută acum drept ceva negativ din cauza lui Băsescu", relatează Realitatea.

Supărat pe preşedintele care a dat o conotaţie negativă colaborării cu fosta Securitate, Ion Columbeanu a relatat presei că l-a întâlnit pe Băsescu în 1990, când i-a înmânat decizia de numire în funcţia de subsecretar de stat la Transporturi.

Actualul preşedinte i-ar fi cerut la vremea respectivă consultaţii în materie de legislaţie, susţine Columbeanu, adăugând că s-a gândit atunci că dacă Băsescu a fost pe mare timp de 12 ani, asta înseamnă că 12 ani "n-a pus gura pe apă". Pe lângă faptul că preşedintele "n-a pus gura pe apă" mai bine de un deceniu, Băsescu a mai şi condus ţara "ca un dictator", a mai acuzat fostul nomenclaturist.

Ion Columbeanu, fost agitator comunist înscris în Partidul Comunist din 1947 (după doi ani de UTC), a reuşit, potrivit Wikipedia, performanţa de a fi şef de protocol în toate guvernele României, de la Gheorghiu Dej până în 2002, epoca "de glorie" Ion Iliescu - Adrian Năstase. După căderea lui Ceauşescu, personaj pe care Columbeanu senior îl descrie drept “superinteligent nativ", Ion Columbeanu s-a "remarcat" în principal ca secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în guvernele Petre Roman (fiul fruntaşului comunist Walter Roman) şi respectiv Nicolae Văcăroiu.

Irinel, declarat colaborator al fostei Securităţi având nume conspirativ „Ivănescu", a fost racolat de securitate în anii '80. Irinel Columbeanu ar fi dat 118 note informative despre colegii săi de la Universitatea Politehnică pe vremea când era student. În schimbul acestor servicii, Iri primea modeste sume de bani, cât să îşi cumpere o borsetă de piele, un stilou sau să deconteze mici cheltuieli de ziua lui.

Irinel, cunoscut îndeosebi ca "Iri", a devenit o personalitate a lumii mondene din Bucureşti începând cu 1995, după ce a avut o relaţie cu creatoarea de modă Romaniţa Iovan. Averea lui Irinel Columbeanu era estimată la 120 de milioane de euro în anul 2008, pentru a ajunge la 7 milioane de euro în anul 2009. În 2013 Irinel Columbeanu a fost executat silit de bănci pentru credite pe care nu le-a plătit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne