E oficial. "Iri" a colaborat cu Securitatea

Irinel Columbeanu.
Irinel Columbeanu. (captură.)

Omul de afaceri Irinel Columbeanu a colaborat cu Departamentul Securităţii Statului, au decis miercuri judecătorii de la ICCJ, relatează City News. Decizia este definitivă.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a analizat dosarului lui Columbeanu şi a ajuns la concluzia că acesta a dat informaţii Securităţii ceauşiste, încă din anul 1980.

Lucrând la vremea respectivă ca ghid la biroul de turism Bucureşti, omul de afaceri a furnizat securităţii zeci de note securităţii, sub numele de ”Ivănescu”. În schimbul serviciilor sale, Columbeanu primea câte un cadou modest de ziua sa de naştere, precum o borsetă şi un pix.

Nici străini şi nici românii n-au fost scutiţi de delaţiunile lui Columbeanu. Printre cei turnaţi de el se aflau atât colegii săi de la Politehnică, cât şi cetăţenii străini care veneau în România.

”Era foarte curios să afle starea de spirit a poporului român, situaţia alimentară sau orice alt subiect şi să umfle şi să defăimeze turismul şi regimul nostru. Folosea orice defect din activitatea turistică pentru a face comentarii ostile şi avea mereu teama că este ascultată de Securitate", se arată în documentele transmise de CNSAS către Curtea de Apel Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne