Iranul testează sistemul de rachete S-300 achiziţionat din Rusia

Timp de 10 ani, Iranul a încercat să pună mâna pe un sistem de apărare aeriană rusesc dar nu a reuşit din cauza embargourilor. În cele din urmă, a avut şansa de a-şi prezenta noua sa putere de foc.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.03.2017

Iranul a testat cu succes un sistem de apărare antirachetă de producţie rusească, a declarat sâmbătă agenţia iraniană de ştiri IRNA.

Agenţia de ştiri a precizat că armata a folosit sistemul S-300 în timpul exerciţiului militar Damvand, numit după cel mai înalt munte al Iranului.

Televiziunea iraniană de stat a postat pe Internet imagini cu lansarea unor rachete de pe camioane în deşertul central al Iranului.

Mass media iraniană a susţinut că sistemul, care are o rază de 200 km, a vizat mai multe obiecte zburătoare, inclusiv o rachetă balistică şi o dronă.

Sistemul de apărare aeriană a fost livrat, în cele din urmă, de Rusia în luna februarie a acestui an, după ani de amânări. Iranul a încercat să achiziţioneze sistemul, aparent ca răspuns la repetatele ameninţări israeliene de a-i bombarda unităţile nucleare, dar Moscova a amânat livrarea în valoare de 750 milioane de euro timp de mai mulţi ani, respectând sancţiunile impuse de ONU privind programul nuclear iranian.

Un controversat acord între marile puteri şi Teheran, pe baza căruia Iranul şi-a restricţionat activităţile nucleare în schimbul ridicării unei părţi din sancţiunile internaţionale, a fost încheiat în 2015 şi a intrat în vigoare în 2016, permiţând astfel intensificarea legăturilor comerciale dintre Republica Islamică şi Rusia.

La doar 18 luni după semnarea acordului nuclear, Iranul a testat mai multe rachete, sfidând o serie de noi sancţiuni SUA aplicate iranienilor.

Generalul Farzad Esmaili, comandantul forţelor de apărare aeriană, a declarat la televiziunea de stat că un sistem de apărare aeriană de producţie internă – Bavar 373, considerat a fi mult mai avansat decât S-300 – va fi testat foarte curând. “S-300 este un sistem fatal pentru inamicii noştri, care ne face spaţiul aerian mai sigur”, a adăugat generalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor