SUA cere oficial Germaniei să participe la asigurarea securităţii în Strâmtoara Ormuz
alte articole
Statele Unite au cerut în mod oficial Germaniei să se alăture misiunii maritime europene de protejare a transporturilor navale în Strâmtoarea Ormuz, a declarat marţi Ambasada americană din Berlin, potrivit Deutsche Welle.
Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ambasadei, Tamara Sternberg-Greller, a anunţat agenţia de ştiri DPA despre acest apel.
“Am cerut oficial Germaniei să se alăture Franţei şi Marii Britanii pentru asigurarea securităţii în Strâmtoarea Ormuz şi la combaterea agresiunii iraniene”, a susţinut Greller.
“Membri ai guvernului german au declarat clar faptul că libertatea de navigaţie ar trebui să fie protejată. Întrebarea noastră este: protejată de cine?”, a adăugat aceasta.
Potrivit agenţiei de ştiri DPA, cererea a fost de fapt trimisă Berlinului în urmă cu câteva zile însă guvernul german nu a reacţionat în acest sens. Berlinul încă nu a făcut niciun plan de “participare” la o misiune condusă de SUA, a declarat marţi Ministerul german de Externe.
Ministrul de Externe Heiko Maas aparent a precizat că Germania consideră “reducerea tensiunilor şi eforturile diplomatice” drept o prioritate. “Participarea la strategia americană de presiune maximă iese din discuţie”, a adăugat el, citat de AFP.
Parlamentari de top membri ai partidului SPD al lui Maas şi ai partidului CDU al cancelarului Angela Merkel au respins la rândul lor această idee.
Şeful Comisiei pentru Politică Externă din Bundestag, conservatorul Norbert Rottgen, a afirmat că actuala criză din Golf necesită un răspuns european. “Nu putem avea o misiune comună cu SUA chiar acum deoarece europenii urmăresc o politică complet diferită cu privire la Iran”, a susţinut el.
Separat, purtătorul de cuvânt pe probleme de politică externă al grupului parlamentar CDU/CSU al cancelarului Merkel a declarat că este mult prea devreme să se evalueze dacă Germania ar trebui să se alăture misiunii comune.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a propus crearea forţei maritime comune condusă de europeni pentru a proteja transporturile maritime în Golf, după ce Iranul a confiscat în 19 iulie petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero. Teheranul a luat această măsură după capturarea de către Marina Regală britanică a unui petrolier iranian în largul Gibraltarului la începutul acestei luni, suspectat că transporta petrol iranian către Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de UE împotriva regimului din Damasc.
Franţa, Danemarca, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia aparent sunt interesate de misiunea comună.
Disputa iraniano-britanică privind petrolierele are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Iran şi Europa ca urmare a unei serii de atacuri separate asupra unor petroliere şi ca urmare a deciziei Iranului de a abandona unele părţi ale acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri.
În plus, relaţiile dintre SUA şi Iran s-au înrăutăţit de asemenea. În ultimele săptămâni, ambele naţiuni susţin că au doborât drone ale celeilalte ţări.
Strâmtoarea Ormuz este una dintre cele mai importante linii de transport maritim din lume. Aproximativ o treime din toate exporturile de petrol trec prin acest canal maritim, care este localizat între Iran şi Oman.