Oficial american susţine că Iranul a testat o rachetă balistică Shahab-3
alte articole
Un oficial american a declarat pentru Fox News, cu condiţia anonimatului, că Iranul a testat o rachetă balistică cu rază medie Shahab-3, lucru care, dacă va fi confirmat, probabil va contribui la amplificarea tensiunilor deja ridicate între Washington şi Teheran, potrivit RFE/RL.
Fox News a citat joi seara un alt oficial al administraţiei SUA afirmând: “am luat la cunoştinţă de rapoartele privind lansarea unui proiectil în Iran şi nu comentăm mai mult pe moment”.
Primul oficial a precizat că lansarea rachetei a avut loc miercuri şi că aceasta a zburat aproximativ 1.000 km din partea sudică a Iranului către nord, spre o zonă situată în apropierea Teheranului.
Oficialul a mai susţinut că testul ar face parte din eforturile Iranului de a îmbunătăţi raza de acţiune şi acurateţea rachetelor lor.
Raportul a menţionat că nu a fost imediat clar dacă testul a încălcat vreuna dintre sancţiunile aplicate împotriva Iranului. În trecut, SUA şi aliaţii săi au declarat că lansările rachetelor Shahab-3 încalcă sancţiunile respective, în timp ce Rusia, un aliat al iranienilor, a susţinut că nu este cazul.
Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran (JCPOA) şi după ce, ulterior, a impus sancţiuni dure care au afectat exporturile iraniene de petrol şi au lovit din plin economia Iranului.
Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri recente pentru a depăşi două limite impuse de JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.
Franţa, Germania şi Marea Britanie – care împreună cu Rusia şi China au rămas în acord – au încercat să salveze JCPOA şi au conceput un sistem financiar complicat pentru a oferi Teheranului o oarecare relaxare economică.
Preşedintele american Donald Trump şi alţi oficiali din Washington au declarat în mai multe rânduri că testele continue ale Iranului privind rachetele balistice au încălcat spiritul acordului nuclear, insistând că tehnologia poate fi folosită pentru a dezvolta arme nucleare.
Mai recent, tensiunile dintre Iran şi Marea Britanie s-au amplificat şi mai mult de când Marina Regală britanică a capturat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului în 4 iulie, iar Teheranul a răspuns în mod similar capturând în 19 iulie în Strâmtoarea Ormuz un petrolier sub pavilion britanic, împreună cu echipajul său format din 23 de persoane.