Discuţii China - UE despre criza datoriilor, taxa aeriană pe carbon, Siria

ficiali de top din Europa se află la Beijing pentru discuţii cu liderii chinezi, urmând să discute pe marginea crizei datoriilor din zona euro, Siria şi o taxă aeriană pe carbon impusă de Uniunea Europeană căreia China i se opune.
Premierul chinez Wen Jiabao, vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă, după încheierea Congresului Naţional al Poporului (CNP), la Sala Mare a Poporului, pe 14 martie în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)
A.D.
15.02.2012

Oficiali de top din Europa se află la Beijing pentru discuţii cu liderii chinezi, urmând să discute pe marginea crizei datoriilor din zona euro, Siria şi o taxă aeriană pe carbon impusă de Uniunea Europeană căreia China i se opune.

Mesajul premierului chinez Wen Jiabao de marţi a fost unul clar, el afirmând că atât China, cât şi Uniunea Europeană trebuie să lucreze împreună pentru a rezolva criza datoriilor din Europa.

China şi UE sunt parteneri strategici, a spus Wen. El a adăugat că, în faţa dificultăţilor şi provocărilor, cele două părţi ar trebui să aibă o înţelegere reciprocă şi să lucreze împreună în scopuri comune.

El a făcut aceste comentarii într-o întâlnire avută, marţi, la Sala Mare a Poporului cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care a subliniat că cele două părţi au nevoie una de cealaltă.

"Am devenit atât de interdependente, că schimbările în rata de creştere a unuia din cei doi parteneri strategici are un impact direct şi palpabil asupra celuilalt," a declarat Rompuy, "destinele noastre economice sunt întreţesute.".

China este cel mai mare deţinător de rezerve valutare din lume. Beijingul a afirmat în mod repetat că speră să ajute Europa să-şi rezolve criza datoriilor, dar nu şi-a luat niciun angajament specific de acţiune.

Liderii europeni se află la Beijing în aceeaşi zi în care vicepreşedintele chinez Xi Jinping se întâlneşte cu preşedintele american Barack Obama la Casa Albă.

Liderii UE se află la Beijing pentru summit-ul anual China - UE, care a fost iniţial programat pentru luna octombrie, dar a trebuit să fie amânat din cauza crizei datoriilor din zona euro. În plus faţă de problemele zonei euro, cele două părţi sunt aşteptate să discute de asemenea despre Siria, Iran şi despre intenţia UE de a introduce o taxă pe carbon, pentru companiile aeriene.

China s-a alăturat recent Rusiei în veto-ul său asupra unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite referitoare la Siria.

Între timp, China spune că nu va permite companiilor sale aeriene să plătească taxele impuse de UE, care vizează reducerea emisiilor de carbon pe care mulţi oameni de ştiinţă dau vina pentru încălzirea globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor