Tailanda a inculpat doi iranieni pentru exploziile de marţi

Epoch Times România
15.02.2012

Autorităţile tailandeze au anunţat că au inculpat doi iranieni arestaţi după atentatele de la Bangkok, precizând că aceştia ar fi planificat să atace indivizi, nu mulţimi, şi că verifică posibile legături cu atentatele vizând diplomaţi israelieni din India şi Georgia.

"Din anchetă am descoperit că tipul de explozibili sugerează că ţintele erau indivizi", a spus şeful Consiliului Naţional de Securitate tailandez, Wichean Potephosree.

"Pe baza echipamentelor şi materialelor găsite, vizau indivizi, iar capacitatea de distrugere nu viza mulţimi sau clădiri mari", a adăugat el.

În ceea ce priveşte posibile legături cu atacuri vizând diplomaţi israelieni, oficialul a spus: "Nu am găsit nicio legătură, dar încă anchetăm".

Poliţia a precizat că în locuinţa închiriată de iranieni au fost găsiţi magneţi. Dispozitivele utilizate în India şi Georgia au fost ataşate de maşini cu magneţi.

Marţi, un bărbat, despre care se crede că ar fi iranian, s-a rănit la ambele picioare într-o tentativă de a arunca o bombă într-o secţie de poliţie din capitala tailandeză, Bangkok.

Alte două explozii au avut loc în acelaşi district comercial aglomerat din oraş, rănind alte patru persoane.

Poliţia a declarat că prima explozie a avut loc în jurul orei locale 14.20 (9.20 ora României), într-o casă din zona Ekamai, din centrul capitalei, pe care trei iranieni ar fi închiriat-o pentru o lună.

Doi bărbaţi au reuşit să scape de explozia care a avariat grav locuinţa, dar un al treilea a suferit răni minore şi a încercat să se urce într-un taxi. Când taxiul a refuzat să oprească, el a aruncat cel puţin o bombă în maşină.

O a treia deflagraţie a avut loc când acelaşi bărbat a încercat să arunce o altă bombă într-o secţie de poliţie, dar nu a reuşit. Bărbatul şi-a pierdut ambele picioare în explozie. El este internat în spital.

O echipă de legişti ai poliţiei au examinat casa închiriată şi există informaţii că forţele de ordine au folosit un tun cu apă pentru a dezamorsa încă un dispozitiv explozibil găsit acolo.

Exploziile de la Bangkok intervin la numai o zi după ce două bombe au vizat diplomaţi israelieni din India şi Georgia. În aceste condiţii, marţi, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a acuzat Iranul că se află în spatele exploziei de la Bangkok.

Iar presa israeliană scrie că atacurile din India şi Georgia intensifică temerile că începe un nou val de atacuri vizând ţinte israeliene.

Cu toate acestea, Iranul neagă că ar fi fost în spatele incidentelor din Tailanda, pentru care acuză Israelul.

Statele Unite şi Marea Britanie au evitat avertismente de călătorie în Tailanda după explozii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor