Iranul condamnă la moarte un proeminent cercetător, după un proces inechitabil

Ahmadreza Djalali, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, care a mai predat în Italia şi Belgia, a fost condamnat la moarte în Iran pentru spionaj.
Mioara Stoica
24.10.2017

alte articole

Ahmadreza Djalali (captură web)
Mioara Stoica
24.10.2017

Cercetătorul iranian trăia în Suedia împreună cu soţia sa şi cei doi copii, având permis de şedere permanentă, şi era şeful grupului de cercetare în domeniul medicinei de urgenţă. Ministerul de Externe suedez a comunicat că Stockholmul va lucra „la toate nivelurile diplomatice“, amintind, cu toate acestea, că, din păcate, „este vorba despre un cetăţean iranian, nu suedez, iar acest lucru face foarte dificil pentru Suedia să-l asiste în mod corespunzător“, potrivit publicaţiei The Local.

Arestarea

Medic şi lector universitar, Ahmadreza Djalali, în vârstă de 45 ani, se află în închisoarea Evin din Teheran din aprilie 2016. Cercetătorul a fost arestat pe 25 aprilie 2016, în Iran, în timp ce mergea la o conferinţă. Potrivit declaraţiei soţiei sale, Vida Mehrannia, el a fost acuzat de „colaborare cu statele inamice“, acuzaţia de spionaj fiind făcută oficial în luna ianuarie a.c., în timpul unei audieri la Tribunalul revoluţionar din Teheran.

Cercetătorul a fost „invitat să participe la un workshop privind medicina de urgenţă în Teheran şi Shiraz, atunci când a fost arestat fără mandat de către oficiali ai Ministerului de Informaţii“, a menţionat cu câteva luni în urmă Organizaţia Amnesty International, citată de New York Times. La închisoarea din Evin „a fost supus la ample interogatorii“ şi forţat să-şi schimbe avocatul împotriva voinţei sale.

Mobilizare internaţională

În ultimele luni, a existat o adevărată mobilizare internaţională în favoarea sa, care a avut ca rezultat colectarea a peste 220.000 de semnături la nivel mondial. Totodată numeroşi cercetători şi organizaţii pentru drepturile omului au solicitat în mod repetat ca Djalali să aibă parte de un proces echitabil sau să fie eliberat.

Amnesty International a intervenit urgent, iar copiii cercetătorului iranian, în vârstă de 5 şi 14 ani, care trăiesc în Suedia împreună cu mama lor, s-au adresat Papei Francisc. „Francisc ajută-l pe tata să se întoarcă acasă, nu-l lăsa să moară în închisoare ...“ , a fost apelul lor către Papă, pe Facebook.

Djalali, care a respins acuzaţiile, ca toţi cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu el, a intrat în greva foamei după pronunţarea sentinţei. De fapt, de când a fost închis, aceasta a mai făcut de câteva ori greva foamei pentru a determina autorităţile iraniene să respectate drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor