Iran: Noul raport AIEA asupra programului nuclear „o puternică capacitate de îmbogăţire a uraniului în instalaţia din Natanz”

IRAN : Fostul Preşedinte Mahmoud Ahmadinejad în vizită la centrala nucleară Natanz, instalaţie de îmbogăţire a uraniului Aprilie 8, 2008. (the Office of the Presidency of the Islamic Republic of Iran via Getty Images)
Mioara Stoica
29.08.2013

Conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Iranul dispune de centrifuge de generaţie nouă, mult mai rapide şi mai puternice de cele antecedente, care însă nu au intrat încă în funcţiune.

Iranul extinde în mod semnificativ capacitatea de îmbogăţire a uraniului în uzina din Natanz, unde a montat 1.008 centrifuge de generaţie nouă însă nu sunt în funcţiune - care vor fi adăugate celorlalte 15.000 deja în existente, dar mai vechi şi mai puţin eficiente. Acest lucru a fost dezvăluit într-un raport de supraveghere nucleară a ONU, AIEA.

Teheranul are acum planuri pentru a testa noile centrifuge. Conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, tensiunea în ţară este în creştere. Raportul a uimit AIEA, care nu se aştepta la o accelerare a programului nuclear după alegerile care au avut loc în luna iunie, noul preşedinte Hassan Rouhani fiind considerat un moderat.

Noi controale

Iranul şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), au ajuns la un acord pentru a reporni pe 27 septembrie discuţiile axate pe eforturile Agenţiei de a investiga acuzaţiile conform cărora Teheranul lucrează în secret la construirea armelor atomice. Republica Islamică neagă acest lucru şi spune că programul său nuclear serveşte exclusiv în scopuri paşnice.

Speranţele Occidentului erau puse toate în noul preşedinte Hassan Rowhani (considerat un pragmatic musulman). Între 2003 şi 2005, când a fost negociator-şef cu privire la problema nucleară, Rowhani a fost de acord suspende programul de îmbogăţire a uraniului. Poziţia sa a fost anulată şi el a fost eliminat după alegerea predecesorului său, Mahmoud Ahmadinejad, în 3 august 2005.

Dar acum, Hassan Rowhani, noul preşedinte al Iranului, a cerut reînnoirea dialogului cu privire la programul de îmbogăţire a uraniului, existând temeri că abordarea lui nu va fi bine primită de SUA. Dacă acest lucru se va întâmpla, o altă oportunitate importantă în ceea ce priveşte Iranul va fi pierdută, crescând şansele unei confruntări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor