Irakul “nu este interesat” de încheierea unui acord, susţin kurzii
alte articole
Aripa armată a Guvernului Regional din Kurdistan (GRK) în Irak a declarat astăzi că Bagdadul “nu este interesat” într-un acord pentru desfăşurarea de trupe federale şi kurde la graniţa ţării cu Turcia.
GRK a propus marţi să fie desfăşurate trupe comune la punctul de frontieră strategic Fish-Khabur la graniţa turco-irakiană.
Desfăşurarea comună de forţe a reprezentat “un gest de bună credinţă şi un exerciţiu de construire a încrederii, care asigură un aranjament limitat şi temporar până la încheierea unui acord în conformitate cu Constituţia irakiană”, a precizat GRK într-o declaraţie.
Tensiunile s-au amplificat între Bagdad şi Irbil după un controversat referendum privind independenţa Kurdistanului ce a fost considerat “ilegal” de guvernul central irakian.
La mijlocul lunii octombrie, Bagdadul a desfăşurat forţe conduse de irakieni în zonele controlate de kurzi, culminând cu capturarea provinciei bogate în petrol Kirkuk şi a capitalei sale regionale.
Premierul irakian Haider al-Abadi a ordonat măsuri punitive economice şi militare pentru desfăşurarea referendumului, în cadrul căruia 92,73% dintre alegători s-au exprimat în favoarea separării de Bagdad, inclusiv în zonele disputate.
După ce forţele conduse de irakieni au capturat Kirkuk, guvernul de la Bagdad a suspendat operaţiunile militare din Kurdistan pentru a încheia un acord cu autorităţile kurde.
Totuşi, Comandamentul Irakian pentru Operaţiuni Comune a acuzat GRK că se foloseşte de faptul că au încetat luptele pentru a “câştiga timp” în vederea consolidării forţelor sale. “Nu vom permite acest lucru. Forţele federale sunt împuternicite să asigure securitatea zonelor şi graniţelor (disputate)”, a susţinut Comandamentul într-o declaraţie.
Când armata irakiană a fugit din Kirkuk în faţa unei ofensive militare a Statului Islamic, forţele kurde au intervenit şi i-au împiedicat pe jihadişti să obţină un control puternic asupra teritoriului.
De atunci, luptătorii kurzi peshmerga au asistat forţele conduse de irakieni pentru a alunga grupul jihadist, culminând cu recapturarea oraşul Mosul – o fortăreaţă a Statului Islamic.
Totuşi, violenţele care au avut loc în timpul operaţiunilor de eliberare a oraşului Mosul au atras atenţia comunităţii internaţionale. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut joi Irakului să accepte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, avertizând că s-ar putea ca tribunalele interne irakiene să nu aibă puterea de a aplica justiţia în cazul “crimelor internaţionale”.