Trupele irakiene se ciocnesc cu luptătorii kurzi Peshmerga la sud de Irbil

Trupele guvernamentale irakiene s-au ciocnit cu luptătorii kurzi Peshmerga, în condiţiile în care forţele guvernamentale continuă să fie trimise în unele părţi din nordul Irakului pe care luptătorii kurzi le-au capturat din mâinile grupului jihadist Statul Islamic în ultimii trei ani.
Luptători kurzi (Getty Images)
Andrei Popescu
21.10.2017

Ciocnirile armate de vineri din apropierea oraşului Altun Kupri, în cea mai nordică parte a provinciei Kirkuk, au avut loc pe o autostradă cheie situată la aproximativ 50 km sud de Irbil, capitala regiunii autonome kurde din Irak.

Luptele au avut loc la trei săptămâni după ce regiunea kurdă a desfăşurat un referendum pentru independenţă, pe care Bagdadul l-a declarat ilegal.

Alegătorii din regiunea autonomă kurdă şi zonele disputate deţinute de kurzi au susţinut în mare parte secesiunea în votul din 25 septembrie.

Premierul irakian Haidar al-Abadi a afirmat că forţele irakiene s-au deplasat în zonele disputate din nordul Irakului pentru a „proteja unitatea” ţării.

Conform Bagdadului, luptătorii Peshmerga s-au retras în ultimele zile din celelalte părţi ale nordului Irakului, înaintea sosirii trupelor guvernamentale, inclusiv din teritoriul provinciilor Nineveh şi Diyala.

La începutul acestei săptămâni, soldaţii guvernamentali şi luptători din miliţii şiite aliate au preluat controlul asupra oraşului Kirkuk, în apropierea câmpurilor petroliere, şi a altor instalaţii cheie din provincia Kirkuk.

Forţele guvernamentale, luptători din miliţiile şiite aliate şi luptătorii Peshmerga din regiunea autonomă kurdă au luptat anterior împreună împotriva militanţilor din Statul Islamic.

De asemenea, într-o schimbare dramatică a situaţiei care subliniază gravitatea amplificării tensiunilor dintre guvernul irakian din Bagdad şi Guvernul Regional al Kurdistanului (GRK), liderul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (care, în urmă cu câteva zile, a fost numită de SUA drept o organizaţie teroristă), generalul Qassem Suleimani, a sosit în 15 octombrie în Irbil şi s-a întâlnit cu preşedintele regional kurd Masoud Barzani pentru a discuta despre criza tot mai mare din Irak.

Suleimani raportează în mod direct preşedintelui iranian Hassan Rouhani şi forţa sa de elită furnizează pregătire şi arme grupurilor paramilitare irakiene (UMP sau Unităţile de Mobilizare Populară) care susţin guvernul din Bagdad.

Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri noua sa politică împotriva Iranului, care include desemnarea Gărzilor ca o organizaţie teroristă străină.

Deşi SUA susţine în mod oficial guvernul din Bagdad, care este aliat cu Iranul, în criza din Kurdistan, discursul lui Trump ar putea semnala o schimbare monumentală în politică pentru Irak. Aceasta în timp ce oficialii şi mass media din Kurdistan evidenţiază rolul Iranului în încercarea de a bloca eforturile kurzilor pentru independenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor