Irak: radicalii islamişti ocupă şocant de uşor oraşul Mosul, care include o bază militară

Islamiştii radicali ai Statului Islamist al Irakului şi Levant.
Islamiştii radicali ai Statului Islamist al Irakului şi Levant. (youtube.)

Grupul de islamişti radicali afiliaţi ai Al-Qaeda, Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), au capturat, marţi, oraşul irakian Mosul, inclusiv o bază militară ce găzduia elicoptere militare, autovehicule blindate şi armament greu.

Capturarea oraşului nordic, ce găzduieşte 2 milioane de locuitori, de către ISIL – un grup de musulmani suniţi care duc lupte pe ambele părţi ale graniţei dintre Irak şi Siria – a avut loc după patru zile de conflicte desfăşurate în Mosul şi în provincia învecinată, Ninive.

Conflictul din Mosul s-a încheiat când un steag ISIL a fost ridicat pe clădirile guvernamentale, forţele de securitate abandonând echipamentul militar şi uniformele.

”Am pierdut Mosul în această dimineaţă. Forţele de poliţie şi ale armatei şi-au părăsit poziţiile, iar teroriştii ISIL au controlul total”, a declarat un colonel al armatei irakiene. ”Forţele de securitate sunt în colaps total”, a adăugat acesta.

Statele Unite, care şi-a retras trupele din Irak în urmă cu doi ani şi jumătate, a confirmat că-i va ajuta pe liderii de la Bagdad să ”respingă această agresiune”. Premierul Nuri al-Maliki a cerut parlamentului să declare stare de urgenţă acest fapt conferindu-i puteri suplimentare pentru a rezolva această criză.

Locuitorii din Mosul s-au arătat şocaţi de uşurinţa cu care luptătorii islamişti au capturat clădirile guvernamentale, staţiile de televiziune cât şi instalaţiile militare ce găzduiau autovehicule blindate, elicoptere Black Hawk şi armament greu al Statelor Unite.

Experţii consideră că grupul islamist a obţinut o mare parte din armamentul greu prin intermediul rebelilor consideraţi moderaţi din Siria, care au fost înarmaţi de Statele Unite, trecând apoi graniţa pentru a participa la conflictul din Irak. Poliţia irakiană şi oficialii din securitate şi armată spun că insurgenţii erau înarmaţi cu lansatoare anti-aeriene şi aruncătoare de grenade.

Jessica Lewis, un fost ofiţer al departamentului de informaţii al armatei Statelor Unite, susţine că luptătorii ISIL au obţinut o victorie importantă, care va marca sever conflictul din Irak.

”Asta înseamnă că Irakul va începe să arate mai mult ca Siria. Este o indicaţie a severităţii conflictului şi a traiectoriei pe care se află acesta. Este un semn foarte rău”, a adăugat Lewis.

În urma atacului, insurgenţii au pătruns în două închisori din oraş, eliberând peste 1.000 de prizonieri. Mulţi dintre aceştia sunt membri ai grupărilor ISIL şi Al-Qaeda.

Controlul regiunii nordice din jurul oraşului Mosul şi a provinciei Anbar ar putea ajuta ISIL şi aliaţii săi să-şi consolideze controlul asupra zonei de frontieră cu Siria, ceea ce va facilita formarea unui coridor între Siria şi Iran.

Cu câteva săptămâni în urma, Ankara a ordonat oprirea pompării de apă din râul Eufrat către Lacul Assad, ameninţând Siria şi Irakul cu o criză majoră de apă. În urma acestei măsuri abuzive, nivelul apei din Lacul Assad a scăzut cu aproximativ 6 metri, lăsând milioane de sirieni fără apă de băut. Incidentul a fost pus pe seama radicalilor ISIL, care însă au negat vehement orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe