Bashar al-Assad reales preşedinte într-un scrutin catalogat de Occident drept „o farsă”

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales în funcţie, pentru un nou mandat de şapte ani, în cadrul primului scrutin prezidenţial de la izbucnirea războiului civil în urmă cu trei ani, a raportat miercuri televiziunea de stat siriană, citată de CNN.
Preşedintel sirian, Bashar al-Assad. (Getty Images)
Andrei Pricopie
05.06.2014

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales în funcţie, pentru un nou mandat de şapte ani, în cadrul primului scrutin prezidenţial organizat de la izbucnirea războiului civil în urmă cu trei ani, a raportat miercuri televiziunea de stat siriană, citată de CNN.

Al-Assad a obţinut marţi 88,7% din voturi, într-un scrutin care a avut loc doar în zonele controlate de guvern. Rebelii deţin părţi semnificative din nordul şi estul ţării. Ceilalţi doi candidaţi, parlamentarul Maher al-Hajjar şi fostul ministru şi omul de afaceri Hassan al-Nouri, au obţinut 4,3% şi, respectiv, 3,2% din voturi.

Grupurile de opoziţie şi multe ţări occidentale au denunţat votul, despre care susţin că a fost aranjat, argumentând că cei doi contracandidaţi puţin cunoscuţi ai lui Assad au fost doar de faţadă, pentru a da alegerilor o aparenţă de democraţie. Guvernul sirian a respins orice critică în privinţa fraudării alegerilor, pe care Occidentul le-a catalogat drept "o farsă" şi "o ruşine".

Potrivit AFP, aceasta este prima dată în ultimele cinci decenii când au existat mai mulţi candidaţi la prezidenţialele din Siria. Tatăl lui Assad, Hafez al-Assad, a condus ţara din anul 1970 până în 2000, după care i-a cedat locul fiului său.

Alegerile vin în contextul unui război între forţele opoziţiei şi forţele de securitate loiale lui Assad, care s-a declanşat în urma unor revolte reprimate violent în martie 2011. ONU estimează că mai mult de 100.000 de oameni au fost ucişi de la începerea luptelor interne, în timp ce alte estimări citate de AFP ridicau numărul la 160.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor