Iordache: Legea amnistiei trebuie discutată în Parlament. Nu poţi spune că e o catastrofă cât timp nu ştii cum arată

Noul ministru al Justiţiei, pesedistul Florin Iordache, nu împărtăşeşte opinia preşedintelui Klaus Iohannis pe marginea unei eventuale legi a amnistiei şi graţierii.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu este pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Klaus Iohannis, în viziunea căruia o lege a amnistiei şi graţierii ar fi o adevărată catastrofă pentru România.

"Si legea amnistiei, din câte stiu eu şi legea graţierii - ultima a fost în 2002, această lege trebuie discutată în Parlament, nu poţi să spui că este o catastrofă atât timp cât nu ştii cum arată această lege", a declarat Florin Iordache, citat de HotNews.ro.

Întrebat cum vede faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este trimis in judecată, aşa cum a punctat preşdintele Iohannis în şedinta CSM, noul ministru al Justiţiei a replicat:

"Dacă legea permite, dvs ştiţi undeva că prezumţia de nevinovăţie este înfrântă de ceva? Nu este înfrântă de nimic, şi atâta timp cât există prevederi foarte clare în regulamentul Camerei şi Senatului cred că şi unul şi celălalt respectă prevederile legale".

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat ferm împotriva unei eventuale legi a amnistiei şi graţierii politicienilor corupţi, demers care ar fi o adevărată "catastrofă" pentru democraţie şi "ar dărâma statul de drept". Şeful statului i s-a adresat direct noului ministru al Justiţiei pe această temă, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii de vineri.

"Domnule Ministru, nu mi-o luaţi în nume personal, dar constat că Ministrul Justiţiei, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înţeles greşit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie şi graţiere în Parlament. În acelaşi timp, şi nu pot să mă fac că nu văd, Preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu urmărire penală în curs. Preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor şi domnilor, este, ce numesc eu, circumstanţe îngrijorătoare. Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic.

Bani nu avem, că ne trebuie şcoli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. Şi aici unii ar putea să spună «şi ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept şi ar exista riscul să dispară democraţia din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază şi graţiază inclusiv politicieni corupţi, oricare Parlament ar putea să facă la fel", a avertizat Iohannis.

Un astfel de precedent creat ar duce, consideră şeful statului, la dispariţia egalităţii în faţa legii. "De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta".

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule Ministru! Dacă ar exista o astfel de iniţiativă, eu m-aş opune cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale! Sper să nu fie cazul", a adăugat Iohannis.