Din isprăvile Parlamentului. Congresul Românilor de Pretutindeni riscă să nu mai fie organizat în acest an

Românii din Diaspora ar putea rămâne în acest an fără congres, căci termenul stabilit pentru organizarea acestuia nu poate fi respectat iar metodologia organizării evenimentului nu ţine seama de recomandările Consiliului Românilor de Pretutindeni şi are mari lacune, arată deputatul USR Matei Dobrovie.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Congresul Românilor de Pretutindeni riscă să nu fie organizat deloc anul acesta, avertizează deputatul USR Matei Dobrovie.

Potrivit deputatului, metodologia vizând congresul este în consultare publică până la data de 15 august, însă termenul stabilit pentru organizarea acestuia - ultima duminică a lunii octombrie -, nu mai poate fi respectat. Mai mult, Metodologia nu ţine seama de recomandările Consiliului Românilor de Pretutindeni şi are mari lacune, subliniază Dobrovie.

Deputatul USR atrage atenţia că art. 8 din Regulamentul de funcţionare al Congresului Românilor de Pretutindeni prevede că se va face convocarea Congresului cu cel puţin 3 luni înainte de data stabilită. Cum ultima duminică a lunii octombrie este 29 octombrie, convocarea trebuia să aibă loc până cel târziu pe 29 iulie. Acum suntem pe 8 august iar acest art. din Regulament nu se respectă.

"Eu aş fi propus ca această consultare publică să aibă loc până pe data de 15 sau 20 iulie, apoi să se reunească comisiile din Camera Deputaţilor şi Senat şi să aprobe Metodologia. Cred că, odată cu adoptarea Metodologiei, trebuia format şi Secretariatul Tehnic. Pentru ca acesta să nu se reunească în vacanţa parlamentară, se putea stabili ca posibilii delegaţi să trimită dosarele de candidatură până pe 1 septembrie. Apoi, să fie o perioadă de analiză a dosarelor de 1 lună de zile, iar afişarea listei cu delegaţi să se facă cu cel puţin 3 săptămâni înainte de Congres", scrie Dobrovie, pe contul său de Facebook.

Deputatul reaminteşte că, la data de 11 iulie, le-a trimis un mail tuturor colegilor de la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, făcându-le această propunere şi arătând că termenul este depăşit şi este nevoie de o întâlnire a Comisiei. Din păcate, niciunul n-a răspuns iar la următoarea întâlnire din luna iunie a Comisiei, la care deputatul nu a participat fiind plecat într-o delegaţie în Italia, s-a adoptat Metodologia, fără a se ţine cont de părerea membrilor Consiliului Românilor de Pretudineni, care au participat prin Skype.

"Consider că eliminarea completă a semnăturilor a fost o greşeală, dat fiind că grila propusă de evaluare a activităţii asociaţiilor în sprijinul românilor de pretutindeni lasă loc la subiectivism şi nu permite o departajare clară. De asemenea, nu este prevăzută o procedură de contestaţii, iar scandaluri viitoare nu sunt excluse", adaugă deputatul.

Dobrovie propune şi o soluţie, respectiv reducerea numărului de semnături.

Susţin reducerea numărului de semnături de la 250 la 150. Pentru listele de susţinere ale delegaţilor este suficient să fie trecut numele, prenumele şi un număr de telefon cu ajutorul căruia să se poată face verificarea.

Alegerea membrilor Consiliului pentru un mandat de 4 ani, care să se suprapună cu cel al parlamentarilor, propusă de CRP, este o idee bună, dar greu de aplicat în prezent dacă vrem să facem Congresul anul acesta", susţine deputatul.

În concluzie, deputatul USR le (re)atrage atenţia colegilor săi de la PMP, PSD şi PNL că, dacă nu se modifică termenul de consultare publică (nu se vrea sau nu se poate), trebuie modificat termenul de convocare a Congresului (în loc de ultima duminică din octombrie să fie a doua duminică din decembrie).

Referitor la politizarea Secretariatului Tehnic de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni în legătură cu care au avertizat membrii Consiliului, deputatul propune ca acesta să fie format din 9 membri - câte un membru al fiecărui partid parlamentar, doi reprezentanţi ai MRP şi doi ai aparatului tehnic ai comisiilor de la Camera Deputaţilor şi Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne