Ion Terguţă: Actuala situaţie politică din Moldova, direct proporţională furtului miliardului produs în 2014
alte articole
În urma unei investigaţii publicate de către Ion Creţu, avocatul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, aflăm că între data de 5 şi 24 noiembrie 2014, Banca de Economii (BEM) a oferit credite în valoare totală de 13 miliarde lei, echivalentul a aproape 1 miliard dolari la cursul acelei perioade, către patru companii moldoveneşti care fac parte din grupul Şor.
Mai mult decât atât, miliardele luate drept credit de către cele patru companii de la BEM ar fi fost garantate de trei bănci din Federaţia Rusă: Gazprom Bank, Alev Bank şi Interprom Bank, se mai arată în investigaţie.
Ulterior, cele patru companii din grupul Şor au transferat miliardele de lei către 75 companii din afara ţării, la fel parte din grupul Şor, lucru care se arată şi în raportul Companiei americane Kroll. Mai mult decât atât, chiar Ilan Şor a recunoscut în instanţă că toate aceste companii îi aparţin, menţionând că lui Veaceslav Platon chiar prin unele din acestea i-a acordat ”pretinsul împrumut de 870 milioane lei”.
Totodată, în investigaţia prezentată de avocatul lui Platon, pe numele căruia a fost deschis şi un dosar penal după publicare, din cele 13 miliarde lei ajunse pe conturile companiilor lui Ilan Şor din afara ţării, în aceeaşi lună noiembrie, jumătate din sumă a revenit în ţară, inclusiv acolo de unde au plecat, în BEM, dar şi la Banca Socială şi Unibank, ”doar că nu pentru a fi puşi la loc ci pentru a restitui creditele luate tot de către companiile din grupul Şor în anii 2013 şi 2014, companiile Dufremol, Nobil Air etc.”
”Operaţiunile continuă. Din celelalte 6,5 miliarde lei rămase la companiile grupului Şor din afara Moldovei se cunoaşte cu exactitate doar despre 80 milioane euro, echivalentul a 1,5 miliarde lei, bani ajunşi pe contul companiei off-shore Zenit Management. Acuzatorii au făcut tot posibilul pentru a ascunde întregul rulaj către această companie. Din 17 foi unde erau descrise toate transferurile, în judecată a ajuns doar una unde se vorbeşte numai despre cele 80 milioane euro”, se mai arată în investigaţia apărută la postul de televiziune Jurnal TV.
În opinia expertului economic Viorel Gârbu, autorităţile, persoanele cu funcţii cheie în administraţie ar fi acţionat în bloc permiţând astfel producerea acestui furt al miliardului, întrucât în Moldova nicio autoritate nu a reacţionat în vederea prevenirii furtului miliardului.
Totodată, expertul a mai precizat că furtul miliardului nu se putea petrece fără acordul şi implicarea autorităţilor, în mod similar furtul miliardului neputând fi investigat dacă autorităţile blochează acest proces. Regretabil este, în opinia lui Gârbu, că persoanele care au permis acest furt, în prezent, muşamalizează cazul şi nu contribuie în niciun fel la elucidarea lui.
”Există o clasă de intangibili în Moldova pentru care astfel de transferuri enorme de bani nu sunt periculoase. Şi Oleg Voronin a fost prins la un moment dat cu asemenea conturi în străinătate şi nu i s-a întâmplat nimic, dar nu a ajuns la demenţa la care a ajuns Şor. Sunt sume care frizează bunul simţ şi realitatea. Plus la aceasta, situaţia politică din Republica Moldova la momentul actual este direct proporţională furtului miliardului care s-a întâmplat atunci”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat, Ion Terguţă, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
În context, acesta a ţinut să sublinieze faptul că în perioada desfăşurării furtului, Banca Naţională şi Serviciul de Securitate ar fi fost controlate de Partidul Liberal, iar Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală - de Partidul Democrat. Terguţă a afirmat că niciuna din cele patru instituţii foarte importante în ţară - care aveau capacitatea de a apăsa ”butonul roşu” care ar fi stopat scoaterea banilor din ţară, dezactivat tot la cererea PD - nu au reacţionat sub nicio formă.
În concluzie, cei mai mulţi experţi se arată dezamăgiţi de modul în care s-ar investiga furtul miliardului în Republica Moldova. Viorel Gârbu consideră că problema miliardului putea fi soluţionată până acum.
”Din punctul meu de vedere soluţia este una politică. A mai rămas maxim jumătate de an până la alegerile parlamentare. Atunci cetăţeanul RM poate veni cu toată această supărare şi protest şi vota o altă guvernare care să poată să-i pună la respect, să-i aducă în faţa justiţiei şi să-i impună să întoarcă banii. Este unica modalitate posibilă”, a conchis Terguţă.