Ion Tăbârţă: Rusia va încerca prin intermediul Transnistriei să deţină controlul asupra întregului teritoriu al R. Moldova

Moscova ar putea promova un memorandum de tip Kozak, un fel de transnistrizare: sau Tiraspol în tandem cu Comratul, sau singur, pentru a avea un pachet de control asupra politicii de la Chişinău, afirmă politologul.
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova (facebook.com/V. Atanasov)

Expertul Institutului „Viitorul” de la Chişinău, Ion Tăbârţă consideră că actuala guvernare a Republicii Moldova este un compromis, o coaliţie atipică, între doi poli geopolitici, de aceea interesul Rusiei în procesul de reglementare transnistreană nu a dispărut, iar aparenţa de mărinimie a Moscovei ar avea în spatele său un calcul la rece.

Analistul menţionează într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Moscova şi-a fortificat poziţiile în bazinul Mării Negre prin anexarea Crimeei şi controlează lucrurile în regiunea Donbas. Un punct vulnerabil al acestui triunghi geopolitic fiind regiunea transnistreană, care are conexiuni directe mai puţine cu Moscova decât are regiunea Crimeei, anexată ilicit, şi regiunea Donbas care are hotar direct şi nu mai trebuie să depindă de Odesa sau de Chişinău.

„Probabil Federaţia Rusă va încerca prin intermediul regiunii transnistrene să pună control asupra întregului teritoriu al R. Moldova. Pentru că, dacă Moscova ar fi avut nevoie numai de regiunea transnistreană, demult recunoştea această regiune”, a adăugat politologul.

În opinia lui Ion Tabârţă, Moscova ar putea încerca să promoveze un memorandum de tip Kozak, un fel de transnistrizare: sau Tiraspol în tandem cu Comratul, sau singur, să aibă un anumit pachet de control asupra politicii promovate de Chişinău.

„Cu toate că îl are acum pe Dodon şi Partidul Socialiştilor, vedem că totuşi Federaţia Rusă încearcă să iniţieze o serie de alte proiecte politice alternative, care, în tandem cu socialiştii, să promoveze o federalizare a R.Moldova. Sau să fie mai rău decât federalizarea, să avem chiar o confederaţie”, a concluzionat expertul referindu-se la proiectul lui Mark Tcaciuc, pentru că acesta ar fi avut un rol important în elaborarea Memorandumului Kozak, sau, cel puţin, a fost persoana care a ţinut contactul permanent cu Dimitri Kozak.

După o absenţă de cinci ani, Mark Tcaciuc, fost consilier al lui Vladimir Voronin a anunţat la mijlocul lunii iulie că revine în politică, creând un nou partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe