Ion Tăbârţă: Legătura dintre sistemul energetic al R. Moldova şi cel din România trebuie urgentată

Semnarea contractului de furnizare a gazelor cu „Gazprom” nu a calmat spiritele la Chişinău.
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova (facebook.com/V. Atanasov)

După semnarea unui nou contract cu „Gazprom”, pentru livrarea gazelor în Republica Moldova, comentatorul politic Ion Tăbârţă consideră totuşi că rămâne e fi esenţial pentru securitatea naţională a ţării să-şi fortifice sectorul energetic.

Acesta consideră că în discuţiile cu Federaţia Rusă au fost implicaţi şi oficiali europeni, iar gazoductul Iaşi-Chişinău, care este doar începutul unui proces, trebuie dezvoltat şi ramificat, astfel încât din punct de vedere tehnic să fie capabil să se cumpere gaze din Uniunea Europeană.

„Trebuie să ne securizăm şi în domeniul energiei electrice. Legătura dintre sistemul energetic al R. Moldova cu cel din România trebuie urgentată, pentru că în această criză a gazelor naturale a apărut problema deconectării Centralei de la Cuciurgan. Dacă ea ar fi fost deconectată, practic am fi rămas fără energie electrică”, a declarat Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chişinău.

De menţionat că după semnarea contractului de furnizare a gazelor cu „Gazprom”, la Chişinău spiritele nu s-au calmat. Astfel, analistul politic Nicolae Negru, într-un comentariu pentru Ziarul Naţional, a ţinut să atenţioneze că cei care o îndemnau pe Maia Sandu să meargă să se închine la Putin nu sunt deloc bucuroşi că „Gazprom”-ul a făcut un pas înapoi, iar cei care o încurajau pe şefa statului să reziste, să manifeste demnitate şi să caute surse alternative de gaze se declară în mod firesc dezamăgiţi de faptul că vom rămâne în continuare dependenţi de Rusia.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, care a negociat cu gigantul rus Gazprom noul acord pe gaze la sfârşitul săptămânii trecute, a recunoscut la revenirea la Chişinău, că înţelegerea va amâna cu un an punerea în aplicare a pachetului energetic trei, dar a notat totodată că această amânare nu înseamnă şi o abandonare a proiectului.