China îndeamnă populaţia să îşi facă provizii urgente de alimente, fără să menţioneze un motiv

Purcei
Purcei (Getty Images)

Regimul comunist de la Beijing îndeamnă populaţia să stocheze alimente şi produse de primă necesitate, pentru eventuale situaţii de urgenţă - neprecizate însă, deoarece nu explică publicului motivul acestui demers.

Un anunţ în acest sens a fost postat, luni seară, pe site-ul Ministerului Comerţului. Postarea cerea autorităţilor locale să faciliteze fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

Evoluţia survine pe fondul anunţurilor făcute de autorităţi privitor la reapariţia mai multor focare de COVID-19 şi pe fondul unei crize de alimentare cu energie electrică, în parte cauzată de tăierea importurilor de cărbune australian.

Lanţurile de aprovizionare din întreaga lume au fost grav afectate de intrarea în carantină, în mod succesiv, a mai multor zone din China şi de blocarea multor axe rutiere. Probleme de logistică, explozia preţului la containere, inundaţiile severe din China, precum şi cutremure care au distrus autostrăzi au contribuit la aruncarea în aer a lanţului de aprovizionare din întreaga lume.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din februarie 2022, regimul comunist se teme, acum, de un nou val epidemiologic. De altfel, guvernul a luat în ultimele săptămâni măsuri radicale în urma apariţiei unor focare sporadice de COVID-19 în nordul ţării. Cel puţin şase milioane de persoane au fost carantinate strict.

După inundaţiile din 2020, China a devenit cel mai mare importator de alimente - în special porumb - făcând ţara vulnerabilă la tensiuni geopolitice şi crescând dependenţa Partidului Comunist Chinez de furnizori pe care i-a antagonizat prin politici agresive, precum SUA, Canada sau Australia.

Luna trecută, preţurile la 28 de produse alimentare au crescut cu 16% comparativ cu luna precedentă, a relatat luni presa chineză, citând date oficiale.

Anul trecut, liderul comunist Xi Jinping a început o campanie oficială în care cerea chinezilor să economisească hrana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe