Ion Sturza: Independenţa RM a fost un cadou din partea lui Elţîn, Gorbaciov şi alţii

Declararea independenţei Republicii Moldova nu s-a datorat elitelor politice de la Chişinău, a fost un cadou din partea lui Elţîn, Gorbaciov etc., venit odată cu prăbuşirea URSS, chiar în cel mai oportun moment pentru unirea Basarabiei cu România, consideră fostul premier.
Ion Sturza, fost premier moldovean, om de afaceri (europaliberă.org)
Maria Maevschi
24.08.2017

În ajunul celei de-a 26 aniversări de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, fostul premier moldovean Ion Sturza a menţionat că nu se consideră unul dintre făuritorii acestei independenţe şi, cu siguranţă, nu a fost unul dintre disidenţii care au contribuit la apropierea independenţei. Mai mult decât atât, Sturza consideră că această independenţă a fost un mare cadou pentru băştinaşi, din partea lui Elţîn, Gorbaciov, puciştii acelor timpuri şi mai puţin al elitelor locale.

Într-un cuvânt, moldovenii şi-ar fi primit independenţa pe tavă, a punctat Ion Sturza. Acesta a mai specificat că prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991 ar fi fost, de fapt, una mai mult firească decât datorată unor disidenţi din Republica Moldova. Altceva era dacă se înfăptuia unirea atunci.

„Ar fi fost o jertfă de moment în primul rând pentru România. Greu de imaginat care ar fi costurile pentru ambele maluri ale Prutului, dar cred că momentul oportun pentru reunificarea ţării a fost anul 1991-1992. Deşi unii pretind că noi suntem moştenitorii statului medieval moldovenesc, e cam ridicol. Acest petic de pământ dintre Prut şi Nistru numai moştenitor ai statului medieval moldovenesc nu este”, a subliniat omul de afaceri, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Sturza a explicat că, de fapt, populaţia băştinaşă dintre Prut şi Nistru nu a avut la nivel genetic simţul unui stat independent, expertiza unui stat, aşa cum au avut-o alte naţiuni. Acesta a ţinut să amintească că anterior prăbuşirii Uniunii Sovietice, basarabenii nu au luptat pentru independenţă. „La sfârşitul anilor '80 începutul anilor '90 noi luptam pentru limbă, cultură, identitate naţinală, dar nicidecum nu visam la un stat independent”, a mărturisit Sturza.

„Eu am fost martorul ocular al participării elitelor naţionale de atunci la discuţiile pentru crearea unei confederaţii pe baza Uniunii Sovietice. Nu vreau să dau nume ale unor fruntaşi naţionali care stătau la Moscova şi lucrau asupra noului tartat”, a declarat fostul premier, adăugând că acei fruntaşi ar fi fost, de fapt, şeful departamentului militar de atunci, primul ministru de atunci, deputaţii de atunci, unii dintre ei fiind şi astăzi foarte activi în politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor