Ion Mihai Pacepa: Statul român promovează antiamericanismul
Într-un articol publicat pe site-ul FrontPageMagazine.com fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa acuză autorităţile române de antiamericanism, susţinând că alături de Rusia, România este singura ţară din fostul bloc comunist în care încă persistă sloganul de sorginte KGB-istă "America este inamicul!", deşi România este membră NATO, postură din care, pentru prima dată în istorie, integritatea sa teritorială este garantată de SUA şi apărată cu viaţa soldaţilor americani.
Articolul semnat de Pacepa se vrea o reacţie la decizia Curţii Supreme de Justiţie de la Bucureşti de a nu ridica sentinţa de pedeapsă cu moartea pronunţată în timpul regimului Ceauşescu în cazul cetăţeanului american de origine română Constantin Răuţă, considerat şi acum, ca şi atunci, după cum observă Pacepa, un "trădător" care a comis "crima de a trăda poliţia politică a României comuniste prin ajutarea Americii în lupta împotriva răului sovietic".
Constantin Răuţă este în prezent un onorabil om de ştiinţă angajat de către NASA, care în ultimii 30 de ani a lucrat la o serie de importante proiecte americane din domeniul aero-spaţial, printre care Hubble, KOBE, EOS sau LANDSAT. El a fost implicat şi în proiectarea unor sisteme de apărare spaţială, aducând o contribuţie importantă în cadrul strategiei de apărare a SUA şi a aliaţilor săi din cadrul blocului NATO, aminteşte Pacepa.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins la sfârşitul lunii ianuarie printr-o decizie definitivă, revizuirea recursului formulat de Constantin Răuţă, fost angajat al Direcţiei de Informaţii Externe, care a cerut magistraţilor achitarea şi anularea sentinţei primită în 1974, prin care a fost condamnat la moarte. Constantin Răuţă a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti din 7 noiembrie 2008, decizie de a nu anula sentinţa penală din 1974, prin care a fost condamnat la moarte. El a cerut rejudecarea procesului, anularea sentinţei şi, implicit, achitarea, precum şi înlăturarea pedepsei de confiscare totală a averii şi a degradării militare.
Fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa acuză astfel faptul că în România acţiunile anticomuniste sunt considerate în continuare o infracţiune capitală la aproape două decenii după prăbuşirea regimului Ceauşescu şi la cinci ani după intrarea în structurile Alianţei Nord-Atlantice. El explică decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din cazul Răuţă prin faptul că sistemul de justiţie românesc "pare incapabil să înţeleagă că România este membră NATO, deşi conducătorii săi, majoritatea lor foşti judecători în sistemul comunist sau ofiţeri din poliţia politică a regimului Ceauşescu, se plimbă acum în limuzine luxoase importate din state membre ale NATO".
În ultimii cinci ani, reaminteşte Pacepa, 6.284 de persoane condamnate de regimul comunist pentru că "au ajutat într-un fel sau altul SUA şi NATO să distrugă imperiul sovietic", au solicitat anularea sentinţelor pronunţate de instanţele comuniste dar doar 3 au obţinut aceste decizii, iar succesul lor, mai notează fostul general, este datorat în mare măsură presiunii exercitate de presă şi nu sistemului actual de justiţie din România.
"Peste 500.000 de patrioţi români ucişi sau terorizaţi de comunişti nu au fost încă reabilitaţi public, iar în acelaşi timp, mii de foşti ofiţeri de securitate şi sute de mii de foşti informatori şi colaboratori ai Securităţii, care au scris una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României, sunt încă acoperiţi de vălul secretului", mai adaugă Ion Mihai Pacepa, întrebându-se cum este posibil ca, la 20 de ani după căderea comunismului, tot comuniştii să conducă justiţia într-o ţară membră a NATO.
Judecătorii care au menţinut sentinţele pronunţate de regimul Ceauşescu în cazul omului de ştiinţă Constantin Răuţă şi a celorlalţi 6.281 de militanţi anticomunişti, dar şi procurorii care refuză să-l aducă sub acuzare pe generalul Pleşiţă, ar trebui să se uite la Memorialul Durerii, cutremurătorul documentar de televiziune realizat de Lucia Hossu Longin, mai susţine Pacepa care solicită intervenţia preşedintelui României, Traian Băsescu în scopul reabilitării acestor eroi anticomunişti.
"La 18 decembrie 2006 preşedintele României a condamnat în mod public comunismul în faţa camerelor reunite ale Parlamentului de la Bucureşti şi a cerut scuze celor ale căror vieţi au fost mutilate de acest tip de despotism (...) Este acum timpul ca preşedintele român să treacă de la vorbe la fapte şi să iniţieze o lege care să-i reabiliteze - din punct de vedere juridic şi politic - pe sutele de mii de militanţi şi luptători anticomunişti care sunt încă condamnaţi în România, la 20 de ani după prăbuşirea imperiului sovietic. (...) Este de asemenea timpul ca preşedintele României să ia o decizie fundamentală cu privire la ce înseamnă trădarea şi cine este trădător", mai susţine Ion Mihai Pacepa.A