Iohannis: Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire. Eşecul său ne condamnă la involuţie

Cu legea Educaţiei modificată an de an, cu pasarea la guvernul de dinainte a vinei pentru problemele din învăţământ, şcoala românească a ajuns să dea analfabeţi funcţional şi să se confrunte cu abandonul şcolar. Această stare de fapt trebuie să se schimbe, consideră Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Prezent luni la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti la festivitatea de deschidere a anului şcolar, preşedintele Iohannis a deplâns faptul că mulţi elevi în România încep anul şcolar fără manuale, sau în clădiri care nu respectă standarde minime.

De asemenea, preşedintele şi-a exprimat dezamăgirea că de fiecare dată, începerea anului şcolar îi ia prin surprindere pe unii. Aşa că în timp ce legislaţia în domeniul educaţiei e amendată şi paraamendată, lucru de natură a-i bulversa pe părinţi şi elevi, pe de altă parte s-a ajuns ca "soluţia salvatoare" să fie "reîntoarcerea la metode demult apuse" precum manualul unic.

"Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Aşa însă lucrurile nu se îmbunătăţesc. În România anului 2017, soluţia salvatoare a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local. Această abordare nu este cea bună şi acestea nu sunt singurele probleme. Părinţii şi elevii sunt supuşi unor schimbări majore în sistemul de învăţământ o dată la câţiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-şi planifica traseul educaţional", a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai transmis că Legea educaţiei trebuie să înceteze "să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară" şi a reamintit că a trimis Parlamentului spre reexaminare, chiar în această vară, nu una, nu două, ci trei iniţiative legislative care modificau, nu se ştie a câta oară, cadrul actual care este deja deja "confuz şi greoi".

"De aceea, una dintre priorităţile mele este construirea unei "Românii educate", în care sistemul de învăţământ este aşezat pe un făgaş predictibil şi care are elevul în centru. Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educaţiei, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicaţi. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanţi ai cadrelor didactice, cât şi ai părinţilor şi elevilor, împreună cu experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului privat.

Proiectul naţional "România educată" se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toţi cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist şi mai ales coerent. Acesta este şi modelul de şcoală pe care îmi doresc să îl avem în România", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a reamintit că mulţi elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional, că abandonul şcolar a atins o rată alarmantă şi nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la autorităţile locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie.

"Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie", a adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne