Alina Gorghiu le scrie colegilor săi de partid. "Trebuie să creăm o majoritate pro-guvernamentală în jurul PNL"
alte articole
Alina Gorghiu susţine că liberalii nu pot lăsa PSD să facă agenda parlamentară şi să utilizeze majoritatea parlamentară de până acum pentru a controla Parlamentul.
În opinia şefei PNL, social-democraţii trebuie trimişi în opoziţie în Parlament, altfel nu va trece mult timp şi se vor vedea încercări directe sau indirecte de a sabota guvernul.
"Nu e de ajuns să oferim guvernului susţinere minoritară din Parlament, ci trebuie să creăm o majoritate pro-guvernamentală în jurul PNL în ambele Camere", a subliniat Alina Gorghiu.
Scrisoarea adresată de Alina Gorghiu colegilor săi
"Colegi liberali,
România are un nou guvern, un guvern tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Guvernul Ponta s-a prăbuşit sub greutatea propriilor greşeli şi sub presiunea oamenilor revoltaţi în urma tragediei de la Clubul Colectiv. Cetăţenii au dat un semnal clar că vor în România o administraţie mai competentă, mai corectă şi mai eficientă.
Plecarea guvernului Ponta a fost un lucru bun. S-a încheiat o guvernare care a condus România în stil electoral, tăind fondurile pentru investiţiile în infrastructură, neglijând educaţia şi sănătatea şi favorizând măsuri pe termen scurt cu riscul dezechilibrelor economice.
În plus, PSD a pierdut capacitatea de a mitui şi de a şantaja aleşii locali, iar acest lucru e un câştig şi pentru România, şi pentru PNL. În acelaşi timp, trebuie să spunem clar că fostul guvern a plantat câteva bombe cu ceas în economie; vedem problemele legate de furnizarea căldurii din Bucureşti, vedem situaţia falimentară în care se află companiile din zona energiei. Viitorul guvern trebuie să abordeze ceea ce a stricat sau a amânat guvernul Ponta, iar oamenii trebuie să înţeleagă că problemele nu au apărut din senin.
Stimaţi colegi, guvernul tehnocrat va avea susţinerea PNL. E o variantă categoric mai bună pentru România decât precedentul guvern. Nu ştim în ce măsură va susţine PSD acest guvern, dar noi, liberalii, trebuie să o facem şi o vom face. Acest lucru nu va exclude monitorizarea atentă a deciziilor guvernului şi semnalarea lucrurilor pe care le vom considera importante.
Guvernul tehnocrat este însă un guvern de tranziţie, nu o soluţie permanentă. Soluţia trebuie să vină tot de la partide, în urma alegerilor. Dar trebuie să înţelegem exact că oamenii nu mai vor doar o schimbare de partide, ci şi o schimbare în partide. PNL este acum mai aproape de guvernare decât înainte, dar nu poate ajunge să guverneze România decât pe baza votului popular. Trebuie să primim încrederea oamenilor pentru a guverna, iar pentru asta trebuie să luăm decizii care să convingă. PNL are obligaţia să arate că ştie să continue reformele interne şi că are o agendă clară pentru reformarea societăţii. Trebuie să ne însuşim reformele cerute de oameni în stradă; ştim cu toţii că există aşteptări dinspre noi, nu dinspre PSD.
Mă aştept însă că PSD să privească venirea noului guvern drept sinonimă cu o intrare în opoziţie. Această optică se poate manifesta prin demagogie la nivel parlamentar, demagogie care va trebui combătută. Nu putem lăsa PSD să facă agenda parlamentară şi să utilizeze majoritatea parlamentară de până acum pentru a controla Parlamentul. PSD trebuie trimis în opoziţie în Parlament, altfel nu va trece mult timp şi se vor vedea încercări directe sau indirecte de a sabota guvernul. Nu e de-ajuns să oferim guvernului susţinere minoritară din Parlament, ci trebuie să creăm o majoritate pro-guvernamentală în jurul PNL în ambele Camere.
Susţinem, deci, noul guvern şi rămânem adversarii politici ai PSD. Vom continua, de aceea, să cerem public depesedizarea administraţiei publice, iar acelaşi lucru trebuie să facă în mod apăsat şi organizaţiile judeţene PNL. Nu putem avea o administraţie ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste.
În acelaşi timp, vă solicit tuturor să înţelegeţi că operăm într-un context de incertitudine, neobişnuit. Acum delimitarea între putere şi opoziţie nu mai e aşa de netă şi vă recomand de aceea prudenţă şi atenţie. În raport cu PSD, vor conta în mod egal fermitatea şi inteligenţa.
Stimaţi colegi liberali, luni s-a împlinit 1 an de la victoria liberalilor în alegerile prezidenţiale, de la alegerea domnului Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. Românii au dat un mesaj clar pentru înnoire şi reformă, sub semnul căruia stă şi va sta activitatea noastră politică. La 1 an de la câştigarea alegerilor, parteneriatul cu preşedintele Iohannis rămâne fundamental pentru partid. Avem acum şansa să lucrăm mai bine cu preşedintele României, creând un triunghi al colaborării PNL - Guvern tehnocrat - Preşedinte. Vom duce această colaborare la un nivel superior după alegerile parlamentare, când vom putea asigura o colaborare PNL - Guvern liberal - Preşedinte.
Stimaţi colegi, urmează o perioadă foarte importantă pentru partidul nostru. Trebuie, de aceea, să fim uniţi, să fim responsabili şi să înţelegem ce ne cer românii. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în PNL şi ştiu că împreună putem schimba în bine România."