Iohannis reprezintă România la reuniunea Consiliului European. Pe agendă, Brexitul, migraţia şi securitatea UE

Şeful statului va lua parte, în cursul zilei de joi, la Consiliul European de la Bruxelles, unde va susţine poziţia ţării noastre pe subiecte de maxim interes pentru viitorul Europei, precum Brexitul, migraţia şi relaţia cu NATO.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis, va participa joi, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Principalele teme de pe agenda reuniunii vizează gestionarea migraţiei, securitatea internă şi externă a Uniunii, aspectele economice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene.

De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, va avea loc o întâlnire de lucru în format UE 27 dedicată paşilor de urmat in procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Administraţia Prezidenţială.

Legat de gestionarea migraţiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniul migraţiei cu unele state din Africa, precum şi a Declaraţiei UE-Turcia iar preşedintele Iohannis va susţine intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranţilor, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană.

"Preşedintele Klaus Iohannis va insista pe necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia în domeniul migraţiei. Va susţine că dialogul şi comunicarea cu autorităţile turce rămân esenţiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum şi un aliat important în cadrul NATO.", se mai precizează în comunicat.

În materie de securitate internă a Uniunii Europene, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce priveşte Agenda europeană pentru securitate. În acest context, preşedintele României va sublinia că ţara noastră sprijină activ măsurile şi instrumentele necesare consolidării securităţii interne a Uniunii şi a unei mai bune apărări a graniţelor sale externe.

În ceea ce priveşte apărarea şi securitatea externă a Uniunii Europene, discuţiile se vor axa pe relaţiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum şi Planul european de acţiune pentru apărare propus de Comisia Europeană. Legat de această temă, preşedintele Klaus Iohannis va susţine aprofundarea cooperării între Uniunea Europeană şi NATO pentru a putea răspunde în mod corespunzător provocărilor la adresa securităţii din regiune.

Cu referire la aspectele economice, va fi analizat stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piaţa Unică (Strategia privind Piaţa Unică Digitală, Planul de Acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital, Uniunea Energiei), informează Preşedinţia. De asemenea, se va discuta despre stimularea investiţiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiţii Strategice şi, nu în ultimul rând, vor fi abordate iniţiativele privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi lupta împotriva şomajului.

În acest context, Preşedintele României va sublinia că sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea ţintei de contribuţie a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene în anul 2020.

În ceea ce priveşte relaţiile externe ale Uniunii Europene, în cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina. Referitor la acest subiect, Iohannis va susţine nevoia identificării unei soluţii care să permită intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina, fără renegocierea sau modificarea acestuia.

În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat in procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre, mai informează Administraţia Prezidenţială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne