Cioloş: "Declaraţiile lui Orban sunt neelegante şi nepotrivite"

Respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări este parte indisociabilă a setului de valori pe care se bazează Uniunea Europeană şi NATO, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Guvernului după declaraţiile lui Viktor Orban legate de neparticiparea diplomaţilor maghiari la ziua României.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Declaraţiile premierului ungar, Viktor Orban, care a afirmat joi că Ministerul maghiar de Externe a procedat corect când le-a interzis diplomaţilor să participe la celebrarea Zilei Naţionale a României sunt făcute "într-o logică electorală, cu obiective politice", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de Agerpres.

"Premierul Dacian Cioloş consideră că declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, azi, la Satu Mare, precedate de afirmaţii ale unor înalţi oficiali unguri în legătură cu Ziua Naţională a României, sunt neelegante şi nepotrivite. Afirmaţiile domnului Orban sunt, evident, făcute într-o logică electorală, cu obiective politice", a declarat Iolu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, premierul Cioloş consideră că Viktor Orban "ar trebui să dea dovadă de mai multă reţinere în astfel de declaraţii".

"Respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări este parte indisociabilă a setului de valori pe care se bazează Uniunea Europeană şi NATO, spaţii din care atât România, cât şi Ungaria fac parte", a adăugat Iolu.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt vin în contextul în care joi, Viktor Orban a declarat la Satu Mare că de 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra astfel încât decizia MAE ungar de a le cere diplomaţilor să nu ia parte la festivităţile de Ziua României este corectă.

"Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer decât să ai două feţe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români, pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă", a declarat Viktor Orban, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne